2016.11.30. 17:44
Almás palacsinta - Habos, könnyű massza az alapanyag
Nagygeresd - Az alábbi almás csúsztatott palacsinta receptet Varga István Tiborné nagygeresdi olvasónk küldte be.
Hozzávalók: négy tojás, öt deka cukor, öt deka vaj, három és fél deci tej, 12 deka liszt, a sütéshez olaj, valamint 50 deka reszelt alma és fahéjas porcukor a rétegezéshez.
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. Simára kidolgozzuk.
A masszából megforrósított olajon palacsintákat sütünk, de úgy, hogy mindig csak az egyik oldalukat sütjük meg. (Vastag palacsintákat kell sütnünk.) Ezeket tűzálló tálba egymásra csúsztatjuk, lágy felükkel felfelé.
A lágy felét mindegyik palacsintának rétegenként meghintjük fahéjas cukorral és a reszelt, kissé kinyomkodott almával.
A sütőbe tolva az egészet egyben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg! A legfelső palacsintát fordítva, a sült felével felfelé rakjuk rá, és meglocsoljuk egy deci enyhén cukrozott tejjel vagy tejföllel, esetleg csokoládé öntettel.
Tálalás előtt megszórhatjuk a tetejét mazsolával, reszelt étcsokoládéval, cukorral kevert reszelt citromhéjjal vagy egy kevés fahéjjal.
Úgy szeleteljük, mint a tortát. Melegen és hidegen is fogyasztható.