2013.04.08. 12:23
Hatlapos sütemény mézzel és csokival
Bolla Lászlóné Irénke receptjeit már türelmetlenül várják a háziasszonyok. Ezúttal egy gazdag, nagyon finom egyéni hatlapos leírását osztja meg a házi sütés szerelmeseivel.
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 30 deka cukor, 10 deka margarin, 4 evőkanál méz, 1,5 deci tej, 3 evőkanál kakaó, egy teáskanál szódabikarbóna, 60 deka liszt, egy citrom reszelt héja.
A krémhez: 20 deka cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 25 deka margarin, egy tojás, 8 deci tej, 5 evőkanál liszt, egy csomag vaníliás pudingpor.
A csokimázhoz: 15 deka porcukor, 5 deka margarin, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz.
A hatlapos sokak kedvenc süteménye. Ezzel a mézes tésztával elkészítve még finomabb, és nem utolsó sorban igen laktató is. Bolla Lászlóné, Irénke gyakran készíti ezt az ínyencséget családja örömére lehetőleg házi hozzávalókból. Fotó: Kiss Teodóra
A tésztához valókat: a tojást a cukorral, margarinnal, mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat a liszttel együtt. Jól összedolgozzuk, hat részre osztjuk, majd vékony lapokra sodorva egyenként kisütjük.
A krémhez 1-2 deci tejjel elkeverjük a lisztet, a pudingport és a tojást. Majd hozzáadjuk a többi tejet, és sűrű krémmé főzzük. Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a margarint. Miután teljesen kihűlt a krém, megtöltjük vele a lapokat.
A mázhoz a porcukrot kikeverjük a margarinnal, a kakaóporral és a vízzel. Kicsit összeforraljuk, majd langyosra hűtve a süteményre kenjük.
Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.