Receptek

2014.04.14. 17:15

Húsvéti foszlós kalács recept

Olvasónk Németh Tamás receptje.

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 egész tojás
2 tojássárgája
1 l tej
5 dkg élesztő
15 dkg vaj vagy olaj
20 dkg kristálycukor
vanília
citromlé
kevés só

Elkészítés:

A lisztet és a többi hozzávalót a kalácssütés előtt a konyhában előkészítjük, mialatt az élesztőt egy kanál cukorral és kevés langyos tejjel feloldjuk. Hozzáadunk két púpozott evőkanál lisztet, és a keveréket fakanállal alaposan eldolgozzuk. Körülbelül 30 percig kelni hagyjuk, ezután a többi lisztbe tesszük, rendre hozzáadjuk az egész tojásokat, a tojássárgákat, a langyos tejben feloldott cukrot, a szükséges sót, a vaníliát és a citrom reszelt héját.

Fontos, hogy a tészta megfelelően puha legyen. Majd dagasztani kezdjük, közben egy kevés vajat vagy olajat adunk hozzá, amíg a tészta teljesen készen van. A tészta akkor van eléggé megdolgozva, amikor felületén kis hólyagocskák jelennek meg, és amikor az edénytől és a kéztől is könnyedén elválik. Ekkor az edényt egy konyhakendővel leborítjuk és langyos helyen 3-4 órán át kelesztjük. Ebből a tésztából darabokat szakítunk és fonatot készítünk majd vajazott formába helyezzük. A formát a tészta félig töltse ki és még 30-40 percig kelesztjük. Majd tetejét tojással megkenjük, és 160°C-on 50 perc alatt megsütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!