Receptek

2016.08.26. 13:40

Készítse el az idei Savaria karnevál tortáját – Mutatjuk a lépéseket!

Szombathely – Gyakorlott háziasszonynak kell lenni, de érdemes megpróbálni a kajszibarackos túrótorta elkészítését. Kell hozzá lime, étcsoki, vanília és omlós vajas keksz is. A többit is soroljuk.

Bakos Ágnes

Czömpöly Eleonóra mestercukrász tervezte, alkotta meg Savaria kincsét, az idei karnevál hivatalos tortáját. Harmadszor választották meg a rendezvény tortáját, idén hét alkotás versengett.

A Savaria kincse kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel. A készítés folyamatába néhány fénykép erejéig betekintést engedett Czömpöly Eleonóra, a recept pedig már nyilvános.

A piskótát két darab 23 centiméter átmérőjű tortaformában sütjük négy tojásból, 80 gramm kristálycukorból, 55 gramm búza finomlisztből, 30 gramm mandulalisztből, 20 gramm aprított aszalt sárgabarackból, 7,5 gramm aprított barna lenmagból és egy negyed vaníliarúd kikapart magjából.

Fotó: Cake Art Cukrászműhely

A kikevert tésztát 175 C fokon 10 perc alatt sütjük. Miután kihűlt, az egyik lap mindkét oldalát olvasztott étcsokoládéval áthúzzuk.

A tortához az omlós vajas kekszet is a háziasszony feladata összeállítani. Kell hozzá 92 gramm búza finomliszt és ugyanennyi barna nádcukor. 7,5 gramm házi vaníliás cukor és 75 gramm vaj, és egy fél zöld citrom leve. Az alapanyagokból egynemű tésztát gyúrunk, melyet sütőpapír között kinyújtunk, sokkoljuk, vagy kifagyasztjuk, majd 170 °C fokon 9 perc alatt készre sütjük.

Étcsokira duplán szükség van: a piskótára és a díszítéshez is, ez együtt 250 gramm.

A kajszibarackfőzethez 150 gramm tisztított kajszibarack, 75 gramm cukor és 7,5 g almapektin kell.

Még nincs vége: két krémet is készíteni kell.

A tejszínes-barackos-kekszes krém lesz az első réteg a tortán, ehhez 90 gramm barackfőzet, 30 gramm aprított aszalt barack, 40 gramm durvára tört vajas keksz, 200 gramm zsíros, felvert tejszín, 5 gramm porcukor és 40 gramm zselatinmassza szükséges.

A gyümölcsfőzethez a tisztított kajszibarack héját forró vízfürdőben eltávolítjuk, szeleteljük. A puha gyümölcsfőzetet almapektinnel kevert cukorral besűrítjük, turmixoljuk, hűtjük.

Az első réteg krémhez elegyítjük a barackfőzetet, morzsolt kekszet a felvert tejszínhabbal, majd a zselatint is hozzá adagoljuk. Ezt követően a keretbe helyezett csokoládés felvertre terítjük.

Erre kerül a másik tortalap, majd a második réteg krém, a tejszínes túrókrém citrussal, kajszibarackkal. Ehhez a hozzávalók: 90 gramm barackfőzet, 30 g aprított aszalt barack, 200 gramm zsíros krémtúró, egy zöld citrom leve, 200 gramm, 15 gramm porcukorral felvert tejszín, valamint 50 gramm zselatinmassza szükséges. Elegyítjük a krémtúrót, porcukrot, citruslevet a felvert tejszínhabbal, majd a zselatint is hozzá adagoljuk. Ezt követően a keretbe helyezett felvertre terítjük, tetejét elsimítjuk.

Már csak két lépés van hátra: a bevonat és a díszítés.

A kajszibarackos zöld citromos bevonathoz 40 gramm barackfőzet kell, 5 gramm zselatinmassza és egy fél lime leve. A díszítéshez temperált étcsokoládéba mártott omlós kekszre és aprított aszalt sárgabarackra lesz szükségünk. Temperáljunk 100 gramm étcsokoládét, ebben mártsuk meg az omlós kekszdarabokat. Aprított aszalt barackkal szórjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!