2013.12.15. 17:53
Recept: Mákpuding fahéjöntettel
Olvasónk Gerendás Lajos receptje.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
12 dkg margarin
3 dl tej
4 tojás
15 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 citrom héja
1 kávéskanál vaníliás cukor
0,4 dl rum
1 evőkanál mazsola
A fahéjöntethez:
2 dkg vaníliás pudingpor
4 dl tejcukor
1 kiskanál őrölt fahéj
Elkészítés
A mákot 2 dl tejjel felfőzzük, és hűlni hagyjuk. A lisztet, 10 dkg margarint és 1 dl tejet sűrű masszává főzünk, és kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot, a reszelt citromhéjat, majd a kihűlt mákot, a panádot és az áztatott mazsolát. Jól elkeverjük,és a maradék cukorral elkevert, felvert fehérjével lazítjuk. A maradék margarinnal a formákat kikenjük, a masszát beletöltjük, és mikrohullámú sütőben 650 watton kb. 5 percig (szilárdulásig) gőzöljük. Elkészíthető sütőben, vízfürdőben is. Tálaláskor fahéjöntetet, esetleg még tejszínhabot adunk hozzá. A fahéjöntethez a vaníliás pudingport az előírtnál hígabbra készítjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.