Rendőrségi

2014.07.11. 11:56

Csecsemőlopás: szabad bejárás a zárt részlegre?

Szombathely - A kórházban dolgozók többsége megdöbbent az újszülött-osztályról eltűnt gyermek hírének hallatán. Tartanak attól, hogy ez bármikor, bárkivel megtörténhet. Véleményük szerint vannak rések a biztonsági szolgálat rendszerében.

Bajdó Bettina

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházból eltűnt csecsemő esetével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára soron kívüli vizsgálatot rendelt el kórházak őrzés-védelmével, biztonsági rendszereinek működésével kapcsolatban, különös tekintettel az intézmények újszülött osztályaira. Szerettük volna megkérdezni a kórház vezetőségét azzal kapcsolatban, hogyan sétálhatnak ki egy újszülött csecsemővel a kezükben illetéktelenek, azonban, mint megtudtuk: a nyomozásra való tekintettel ez ügyben teljes hírzárlatot rendeltek el.

Mi azonban utánajártunk annak, hogyan működik a csecsemő- és gyerekosztály napirendje. Egy neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó elmondta, hogy a látogatók nem mehetnek be az osztályra, az egy zárt részleg.  A csecsemőket a zárt részlegen kívülről, csak egy ablakon keresztül nézhetik meg a látogatók.  Azt, hogy mégis valaki bejutott a zárt részlegre, informátorunk döbbenetesnek nevezte. A többágyas szobákban a kismamák mellett van a mozgatható kiságy, melyet, ha áttolnak, az újszülöttek egy másik helyiségbe kerülnek. Ott elméletileg a csecsemőgondozók foglalkoznak a babákkal, segítve a kismamákat. Két kismama szobának van egy közös csecsemőszobája, oda nem egyszerű bejutni. Valakiknek azonban most mégis sikerült. A kórházban dolgozók többsége szinte el sem meri hinni.

Rákérdeztünk arra is, hogyan működik a kórház biztonsági szolgálata. Elvileg a látogatási idő minden osztályon más, mint megtudtuk, ezt nem minden esetben tartják be. Többször felmerült már a dolgozókban is a kérdés, hogy mi történik akkor, ha riasztani kell a biztonsági embereket, akik a portánál teljesítenek szolgálatot. Kérdéses, hogy ha a portától távol eső épületek egyikéből érkezne a segélykérés, mire érnének oda.

Informátorunk az emberi oldalára is kitért a történteknek. Kevés a nővér, sok a feladat, s biztos benne, hogy az akkor ott dolgozó nővért is felelősségre fogják vonni. Hozzátette: tartanak attól, hogy ez az eset tippet adhat másoknak, s ez ezután bármikor, bárkivel megtörténhet.

 

 

Előzmények:

Előzetesben az újszülöttet ellopó férfi és nő
Előzetes letartóztatásba helyezte a Szombathelyi Járásbíróság a 38 éves C-né O. Klárát és a 31 éves P-K. Zoltánt, akik szerdán elloptak egy egynapos újszülöttet a megyei Markusovszky kórházból.

Szombathely - A szombathelyi Markusovszky Kórház Szülészeti Osztályáról eltűnt egy újszülött csecsemő szerda délután, a rendőrség hamar megtalálta a gyermeket.

Szombathely - Nem utalt arra semmi a megyei kórház szülészeti tömbjében tegnap, hogy kedden egy újszülöttet loptak el innét. Az emberek jöttek-mentek, tán nem is tudtak a példátlan esetről. Nekünk sikerült szót váltanunk az elrabolt kislány édesanyjával, Vanesszával és a nagymamával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!