Rendőrségi

2014.07.22. 14:35

Magas bírságot szabtak ki az illegális sírnyitásért

Szombathely - Lezárta a vizsgálatot a Szombathelyi Járási Népegészségügyi Intézet a Glória Temetkezési Kft. által elcserélt holttestek és a hozzá kapcsolódó illegális exhumálás ügyében.

Merklin Tímea

Több mint 200 ember gyűlt össze július 11-én 15 óra előtt a Jáki úti temetőben, hogy utolsó útjára kísérjenek egy idős asszonyt. A temetés előtt derült ki, hogy a ravatalozóba hozott halott nem azonos azzal, akit el akarnak temetni, a holttestet elcserélték. A temetés elmaradt, a lelkész csak búcsúztatót tartott, majd a tömeg szétszéledt.

A Glória Temetkezési Kft. másnapra ígérte, hogy beszállítja a Jáki úti temetőbe a megfelelő személyazonosságú holtat. A vizsgálat során kiderült: ezt olyan áron tette, hogy az éjszaka leple alatt, titokban kihantolta a Gencsapáti temetőben már korábban eltemetett asszonyt, az engedély nélkül felnyitott sírba pedig betette azt, akit Szombathelyre vitt.

Hogy értékelte a hatóság az esetet? Milyen bírságot szabott ki? Felfüggesztik-e a vállalkozót? Lesz-e rendőrségi nyomozás? – kérdeztük dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvost, aki a következőképpen tájékoztatott:

– Az engedély nélküli sírnyitás esetére egészségügyi bírságot szabtunk ki, a szokásos bírság többszörösét, amely több százezres nagyságrendű összeg, azt gondoljuk, hogy megfelelő szigorúságú a büntetés a vállalkozás nagyságához képest. Ez volt az ügy népegészségügyi hatáskörbe tartozó része. A vállalkozás teljes működésének felülvizsgálata a Szombathelyi Járási Hivatal hatáskörébe tartozik. Megtettük a javaslatot, hogy a működési átvilágítást ott végezzék el. Harmadsorban: az általunk felvett jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy a halottazonosítást igazoló dokumentumok kezelése nem megfelelően történt, sőt az okirat hamisítás is felmerült, emiatt a rendőrség felé tettünk feljelentést, ebben ők tudnak továbblépni, nyomozás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!