Répcelak

2016.08.29. 16:00

Rizsteraszok, vizitdíj és szegénység - Dr. Desits Imre gyermekorvos a Répcelaki Szabadegyetem vendége volt

Répcelak - Dr. Desits Imre gyerekgyógyász a Répcelaki Szabadegyetemen beszélt Fülöp-szigeteki élményeiről, népes közönség előtt.

A German Doctors nevű német civil, humanitárius szervezet rendszeresen végez önkéntes gyógyító munkát a nagyvárosok nyomornegyedeiben, illetve a környező vidéki területeken. Dr. Desits Imre ennek a szervezetnek a révén jutott el a Fülöp-szigetekre, ahol ebben a szellemben dolgozott. Ott van szükség önkéntes orvosokra, ahol a lakosság 30-40 százaléka szegény, se biztosítása, se pénze a kezelést megfizetni. De vizitdíj van: Regisztrálás után csekély vizitdíj, 5 peso ellenében kartont kaptak, amit hazavittek. A gyógyszer kiadás helyben, napra kiszámolva történt. Hárman, volt hogy négyen rendeltünk a német kollégákkal. A tolmácsolás - a helyi nyelvről az angolra és viszont - a jól képzett helybeli asszisztens feladata volt. Olykor segítőre is szükség volt, aki meg egy harmadik nyelvet tudott. Desits doktor naponta 50-60 beteget vizsgált. Répcelakon beszélt arról is, hogy a kórházi eseteket a szervezet fizette. A beteg listát kapott arról, hogy milyen gyógyszereket vegyen meg. Desits Imre beszámolt egyebek mellett arról is, hogy a Manila északi részén lévő egészségügyi központban szintén egy német szervezet (alapítvány) finanszírozza a cukorbetegek és tbc-sek gondozását, amit egyébként a helybeliek végeznek.

Dr. Desits Imre beszámolt Fülöp-szigeteki élményeiről Fotó: Garas Kálmán

Hogy miféle betegségekkel találkozott a leggyakrabban? Főleg gyerekeknél gyakori volt a bélféregfertőzés, olykor két-háromféle egyidejűleg, ennek pedig vérszegénység és alultápláltság a következménye. Újdonság volt számunkra a Filaria okozta elefantiázis: ez az a betegség, amelynek során a kórokozó eltömeszeli a nyirokereket, ezáltal az alsó végtagok kétszeresükre dagadnak. A maláriát, ami a trópusokon évente milliós nagyságrendű halálozással jár, mindig a helyi séma szerint kezelik. Másként Afrikában, Indiában - és másként itt is: attól függően, a kórokozó melyik fajtájával van dolgunk. A Fülöp-szigeteken elterjedt betegségek egy részével orvosként már itthon is találkoztam, de a rossz szociális és higiénés viszonyok következtében ott elhanyagoltabb állapotban. Gyakori egyebek mellett a tüdőgyulladás, az asztma - a nagy forgalmú városok rossz levegője miatt. A hasmenések kezelése azért nagyon fontos, mert évente az ún. harmadik világban több millióan halnak meg ennek okán, főleg gyerekek. Sok elhanyagolt bőrfertőzéssel, gombás fertőzéssel volt dolgom a Fülöp-szigeteken. Dr. Desits Imre a Fülöp-szigeken szerzett orvosi tapasztalatokon túl szót ejtett Répcelakon ennek a 100 milliós országnak - benne a 13 milliós főváros - égető problémáiról: a túlnépesedésről, a szegénységről (amelyről, ahogy láttuk, az orvosi praxisban kapott benyomásokat). Másfél hónapot töltött a Fülöp-szigeteken, ahol a humanitárius munkán túl egyebek mellett aktív vulkánnal és a híres 2000 éves rizsteraszokkal is találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!