Sárvár

2016.01.26. 18:43

Egy élet munkája, könyvbe kötve - Dabóczi Dénes művészettörténész új feladatot kapott kötete bemutatóján

Sárvár - Egy élet munkáját ismerhettük meg keménytáblás könyvbe sűrítve Dabóczi Dénes Az ezüsttáltól a kádig című kötetének bemutatóján.

Pajor András

A művészettörténész barátai és tisztelői zsúfolásig megtöltötték a Nádasdy-vár dísztermét. A sok méltatás mellett egyetlen momentum maradt elfeledve, a könyv címének magyarázata. Erre itt kerül sor: az ezüsttál az 1951-ben a vár falában megtalált bajor kincsek egyik szép darabjára utal, a kád alkotója pedig Gaál Tamás, Sárvár Munkácsy-díjas képzőművésze. E majdnem háromszáz évet felölelő művészeti tárgyak keretezik a most nyugdíjba vonuló Dabóczi Dénes művészettörténészi pályafutását.

Kondora István polgármester szép és ünnepélyes, régóta várt pillanatnak nevezte köszöntőjében a könyv bemutatóját, Kondor János, a művelődési központ igazgatója pedig úgy fogalmazott: ez nem lokálpatrióta kiadvány, hanem Európa-szintű mű. Takács Zoltán Bálint, a múzeum igazgatója azt hangsúlyozta, hogy kitartó, több évtizedes munka a múzeumi tárgyak rendszerezése, amelyet most egy kötetben is a közönség elé tár Dabóczi Dénes.

A könyvet dr. Kostyál László, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese mutatta be, aki diákkori jó barátja az alkotónak, hiszen együtt végezték el a művészettörténet szakot. Mint mondta, Dabóczi Dénes munkásságának eszenciája ez a könyv, amelyet Pajor András gyönyörű műtárgyfotói illusztrálnak.

A könyv első része három fejezetre tagolódik, az első Tasnádiné Marik Klára, az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üvegosztályának egykori vezetője által a sárvári múzeumnak ajándékozott üveggyűjtemény legjelentősebb darabjait mutatja be. A gyűjtemény jelentőségét az adja, hogy törzsanyaga két évszázad magyar és európai üvegművészetét öleli át. A második fejezetben Verebi Végh Gyula iparművészeti gyűjteményének anyaga található. A harmadik rész a bajor királyi család, a Wittelsbachok gyűjteményét tartalmazza, akik 1875-től 1944-ig használták a sárvári várat és a hozzá tartozó birtokot. Németországba történő visszaköltözésükkor 1300 darabból álló használati és emléktárgy maradt a sárvári várban, amelyekre 1951-ben bukkantak rá egy elfalazott helyiségben. A kötet második részében sárvári és a városhoz kötődő művészekről készült rövid írások, kiállításmegnyitók szövegei találhatóak.

Hogy ne unatkozzon, Dabóczi Dénes a város első emberétől új feladatot is kapott: gyűjtse össze Sárvár műemlék épületeit egy tanulmányban a város ötvenéves jubileumára megjelenő kötetbe; a munkához két év áll rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!