Sport

2015.11.14. 08:34

A világ legjobbja lett a szombathelyi Szász Krisztofer - A kick-box önbizalmat adott, önfegyelemre tanította

Szombathely - Szász Krisztofer 10. évfolyamos a Savaria szakképző iskolában. Ilyen fiatalon már büszkélkedhet egy világbajnoki címmel.

Bajdó Bettina

Azt vallja, hogy a kick-box önbizalmat adott neki és önfegyelemre tanította, amit az élet más területén is tud hasznosítani. Már a következő világbajnokságra készül.

A Savaria Közlekedési Szakképző Iskolájában a 9. osztályba érkezőknél felmérik, hogy van-e valamilyen különleges tehetségük – tudtuk meg Simonné Sipos Andrea igazgatóhelyettestől. Hozzátette: a fiatal lehet tehetséges akár a művészetekben, akár az irodalomban, akár a sportban, ez mind illeszkedik az iskola profiljába. Próbálnak segíteni a diákoknak, ha kell, akkor a szakkörökön, ha kell, akkor az iskolán kívül is támogatják őket az edzéseken, a versenyeken. Akár magántanulói státuszt is fel tudnak ajánlani neki. A középiskolákban már könnyebb helyzetben vannak, mert nem felfedezni kell a tehetségeket, hanem gondozni. Erre a korra már kialakul az érdeklődési kör, az ő feladatuk megismerni és megfigyelni őket.

Lassan annyi érem van a fiú szobájában, hogy új polcot kell készíteni, a régit kezdi kinőni a tanuló, Fotó: Unger Tamás

Szász Krisztofer már világbajnokként érkezett az iskolába. Nem dicsekedett az eredményével, hanem alázattal és szorgalommal tette a dolgát. Ezt is megtanulta a kick-box edzéseken, melyekre már az általános iskola első osztálya óta jár.

– Szombathelyen születtem, most is itt élek – mondja a hallgatag fiú. – Az oladi általános iskolába jártam, onnan jelentkeztem a Savaria szakképzőbe. A bátyám nyomdokaiba léptem, ő is a rendészeti képzést választotta. A kick-boxot a szüleim ajánlották a figyelmembe, így kerültem az első edzésemre. Azonnal beleszerettem, s azóta is töretlen a lelkesedésem. A sport és a tanulmányaim összhangban vannak egymással, mindkettő kitartásra és fegyelemre nevel. Hetente háromszor járok edzésre, ám verseny előtt plusz edzések is bejönnek.

A fiatal fiú a Metex05-ControllSportegyesület tagja, az edzője nem más, mint a szintén világbajnok Dancsó Zoltán.

– A nagyobb versenyek előtt szerdánként még egy edzésre kell mennem a másik hármon kívül, így nagyon kevés a szabadidőm – teszi hozzá a tanuló. – A 2014-es világbajnokság előtt nyáron például háromhetes intenzív edzőtáborban készültünk a versenyre. Ilyenkor naponta háromszor edzettünk. Nem volt könnyű, de hajtott a lelkesedés. Olaszországban, Riminiben rendezték a világbajnokságot, ott kick-light kategóriában lettem világbajnok. Leírhatatlan érzés volt a dobogó felső fokára állni. Idén magyar bajnoki első helyezett is lettem, tavaly pedig Csehországban, egy nemzetközi versenyen második helyezést értem el. A verseny előtt természetesen van bennem egy egészséges izgalom. Ám amikor felmegyek a ringbe, akkor megszűnik a külvilág, csak magamra és az ellenfélre koncentrálok. A szüleim nem kísérnek el a versenyekre, de talán jobb is így. Biztos, hogy sokkal jobban izgulnék. Sokat köszönhetek nekik, hiszen mindig támogattak ezen az úton.

Krisztofernek nincs sok szabadideje, az edzések előtt tanulni is kell. Azért a barátait nem hanyagolja el, s édesapjával együtt horgászversenyekre is járnak. Azt mondja, hogy a horgászat kitisztítja az ember agyát, segít lezárni egy nehéz hetet.

Jövőre ismét világbajnokságot rendeznek, erre a fiatal fiú mindenképpen ki szeretne jutni, sőt meg szeretné nyerni. Továbbtanulási tervei is vannak, Körmenden folytatná a rendészeti tanulmányait. Azt vallja, hogy a sport önbizalmat adott neki és önfegyelemre tanította, amit az élet más területén is tud hasznosítani. Szerencsés, hiszen eddig nem volt holtpont, amikor azt mondta volna, hogy elég. Mindig lelkes, ha veszít, akkor nem csügged, hanem már a következő megmérettetésre koncentrál, hogy ott nyerni tudjon. Érmeit otthon nagy becsben tartja, hamarosan újabb polc kell majd, hogy elférjenek a jövő sikerét szimbolizáló elismerések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!