Sport

2017.02.23. 06:09

Parádés játékkal búcsúzott a FIBA kupától az Egis Körmend

A FIBA Európa Kupa idei kiírásában eddig minden vendégcsapat kikapott a Chalon otthonában, az Egis Körmend nem! Sőt, a győzelemért is támadhatott az eleve tartalékos, és a végén a kipontozódó Petty-t is elvesztő Egis Körmend, de az a dobás már nem ment be.

Németh Zsolt

Döntetlennel zárult a mérkőzés, amelyen a piros-feketék megmutatták, hogy számukra nincs reménytelen vagy elveszett helyzet. A szezonban az európai porondon legtovább eljutó férfi kosárlabda csapat méltó módon búcsúzott a sorozattól.

Chalon, FIBA Európa Kupa nyolcaddöntő mérkőzés, 3000 néző V: Jasevicius (litván), Jovanic (bosnyák) Vovk (horvát)

CHALON: ROBERSON 23/9, Nzeulie 9, HARRIS 10/6, Clark 10, FALL 15

Csere: Pitard 3/3, Bouitelle 7/3, Loum 5, Marshall -

Vezetőedző: Jean-Denys Choulet

KÖRMEND: Petty 16/6, Oroszi B. -, Ferencz 16/12, Allen 25/6, Csorvási 10 Csere: Gibbs 15/9, Németh Á. -, Doktor P. -

Vezetőedző: Gasper Potocsnik

Az eredmény alakulása. 5. p.: 11-6. 9. p.: 17-18. 13. p.: 23-24. 18. p.: 31-30. 25. p.: 49-44. 28. p.: 53-54. 34. p.: 65-65. 37. p.: 70-75.

Kipontozódott: Petty 36 p.

Megfogyva, de nem feltartott kézzel érkezett az Egis Körmend a Chalon elleni visszavágóra. Gasper Potocsnik úgy fogalmazott, hogy figyelembe véve a 21 pontos hátrányt és hogy most is több sérültje van a csapatnak, a továbbjutás szinte a lehetetlen kategória, de mindenképpen bátor, odaadó játékot vár el azoktól, akiket pályára tud küldeni. Lenzelle Smith alig mozgott a társaival a bemelegítésnél, és mint kiderült, ő nem is tudta vállalni a játékot.

Oroszi Bence viszont életében először kezdő volt a felnőtt csapatban. Kettő perc sem telt el és 11-0-nál kért időt Gasper Potocsnik. Roberson háromból három triplával köszönt be. Allen büntetői jelentették az első vendégpontokat majd Csorvási duplája az eső akciókosarat. Hogy a hazaiak is tudnak hibázni, az Nzeulie mutatta meg, aki harmadikra is kihagyott egy ziccert. Gibbs bedobta, a 11-6 már valamivel jobban mutatott. Ferencz hintett két triplát, háromig lopakodott az MTE.

Gibbs duplájánál felhördült a hazai publikum, mert 15-14 állt a táblán. Hiába volt az időkérés, Allen kettesével már vezetett a védekezését összeszedő Egis Körmend! Gibbs hármasa után a második negyedben is, bár közben a Chalon volt előnyben. Mindent beleadtak a piros-feketék, akiket Körmendről és helyből is érkezett tábor is bíztatott. A félidő hajrájában a kihagyott hat büntető hiányzott a kétpontos vezetéshez. Dobhattak volna többet is a piros-feketék, de sem Petty, sem Allen betöréseinél nem szólt a síp, pedig párszor lett volna rá ok Roberson pontjaival 41-34-es állásnál vonultak a nagyszünetre a csapatok.

Petty és Gibbs triplája öt pontra hozta az Egis Körmendet, Allené pedig négyre. Petty dobott be két büntetőt, Allen egy újabb hármast, és megint vezetett az MTE! Két duplával vette vissza az előnyt a Chalon, ismét Potocsnik mester kért időt. Harris büntetett egy könnyelműen eldobott labdát, öt pontos hazai előny állt a táblán az utolsó tíz perc előtt, amiből Csorvási, majd Allen faragott kettőt-kettőt. Minimális hátrányban lihegett házigazdája mögött az MTE majd Petty egyenlített egy újabb triplával.

A személyi hibák, főleg centerben vészesen gyűltek. Magasított is a Chalon, de a négy hibával játszó Ferencz mindenki feje fölött süllyesztett el egy újabb triplát, négy perccel a vége előtt hárommal vezetett az Egis Körmend, úgyis, hogy Petty kipontozódott, Csorvási, Ferencz és Gibbs négy hibával volt a pályán. Aztán Ferencz dobott még egy triplát. Csorvásit a földre vitték, első büntetője után sérülés miatt le kellett cserélni. „Csak” néhány vérző sebe volt, mutatva, hogy milyen védekezést kapott ő is.

De parádézott és vezetett a tartalékos Körmend. Egy perccel a vége előtt Gibbs varázsolt, és 78-82! 11 másodperc volt hátra, amikor kettő pontos vezetésnél Gibbs vetődött egy majdnem megszerzett labdáért, de a könyökét fájlalva csak oldalra kiütni tudta ajátékszert. Egyenlített a Chalon. Időkérés után nem egészen hét másodpercig támadhatott a győzelemért a Körmend, de kimaradt Allen dobása. Egál lett a vége, a Chalon a körmendi sikerével jutott a legjobb nyolc közé, ahol a Cibonával mérkőzik majd.

Mestermérleg:

Jean-Denys Choulet: – A legfontosabb ma este, hogy ott vagyunk a következő fordulóban! A felkészülési időszakot is beleszámítva ez volt a legrosszabb meccsünk. A 21 pontos előnyünk birtokában nem játszottunk olyan energiával, olyan hozzáállással és dobóteljesítménnyel, mit az első találkozón. A Körmend ilyen hiányos kerettel remek munkát végzett. Szomorú vagyok, mert számunkra ez nagyon rossz mérkőzés volt.

Gasper Potocsnik: – Gratulálok a Chalonnak, amely a sorozat egyik legjobb csapata, megérdemelték a továbbjutást a legjobb nyolc közé. A mi esélyeink az első meccsen szálltak el, amikor ők kiválóan dobtak Körmenden, mi viszont nem. Ma rövid cserepaddal, három külföldivel, két felnőtt és négy fiatallal érkeztünk, de akik játszottak, keményen harcoltak. Megmutatták, hogy mire képesek. Jó hozzáállással, a legjobbjukat nyújtva játszottak egy nagyon jó mérkőzést. Edzőként számomra ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!