Sport

2017.05.25. 05:38

Előnyben a Falco - Nagy csatában vérzett el az Aréna Savariában a Körmend

Szombathely - Az NB I-es kosárlabda-bajnokság elődöntőjének első meccsén a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely nagy csatában, egyetlen ponttal gyűrte le az Egis Körmendet.

Tóth Gábor

Falco-Vulcano Energia KC-Egis Körmend 89-88 (17-20, 21-33, 29-16, 22-19). - Szombathely, 3000 néző, NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, elődöntő, első találkozó, vezette: Földházi T., Papp P., Török R.

Falco: GOVENS 33/12, VÁRADI B. 14/9, Barham 4, PUSTAHVAR 20/9, Tóth N. 8. Csere: Medford 7/3, Zsigeranovics 1, Bognár 2, Simon K. -. Edző: Szrecsko Szekulovics.

Körmend: Petty 14/6, GIBBS 24/12, KROMAH16/6, SMITH 20/3, Allen 12. Csere: Ferencz 2, Németh Á. -. Edző: Gasper Potocsnik.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 2-11. 8. perc: 14-16. 14. perc: 22-32. 16. perc: 31-35. 20. perc: 38-53. 25. perc: 56-59. 28.perc: 67-67. 30. perc: 67-69. 34. perc: 72-81. 36. perc: 80-81. 38. perc: 83-83.

Idegesen kezdtek a csapatok, az első támadások kimaradtak. A Falco távoli dobásokkal próbálkozott, a Körmend betörésekkel - mindkét fél csak mérsékelt sikerrel. Smith jegyezte a mérkőzés első tripláját, bele is lendült a vendég. Szekulovics mesternek korán időt kellett kérnie (4. perc: 2-11). Rendezte sorait a házigazda, de a piros-feketék a folytatásban is remekül védekeztek, a támadásiakat pedig gyorsan, pontosan végigvitték. Ám egyre szűkült a különbség, egyre jobban dobtak a hazaiak (8. perc: 14-16). Óriási csata kerekedett a meccsből már az első negyedben.

Fotó: Unger Tamás

A folytatásban fej, fej mellett haladtak a felek, de rendre a pontosabbnak – és talán higgadtabbnak - tűnő Körmendnél volt a lépéselőny. A vendégek sok labdát loptak, ezeket az akciókat pedig demoralizáló zsákolásokkal fejezték be. Ismét tíz pontra lépett meg a Rába-parti gárda (14. perc: 22-32). A Falco ismét felzárkózott (16. perc: 31-35) – egy pillanatra. Ugyanis nem engedte ki a kezéből az irányítást a Körmend, Kromah és Gibbs is belőtte magát a távolról. Megakadt, lemaradt a Falco, hazai szempontból kezdett veszélyessé válni a különbség (18. perc: 32-49). A vendégek megnyugtatónak tűnő, 15 pontos vezetéssel vonulhattak nagyszünetre (20. perc: 38-53). A Falco küszködött, nem bírt jól dobó ellenfelével, ezúttal nem működött olajozottan a gépezet, nem találta a remek körmendi védekezés ellenszerét sem.

Fordulás után a Falco nagy rohamokkal nyitott, és gyorsan tízen belülre tornázta magát (23. perc: 48-57). Rögtön időt kért a körmendi kispad. De folytatta a felzárkózást a szombathelyi gárda. Visszajött a meccsbe a Govens és Pustahvar által vezérelt Falco (25. perc: 56-59). A nehéz pillanatokban Gibbs állt a körmendi csapat élére. De egyedül kevésnek bizonyult. Óriásit változott a játék képe, egyenlített a házigazda (28. perc: 67-67). A lélektani fordítás viszont – bár lett volna rá lehetőség - nem jött össze, nem engedte a foggal, körömmel küzdő Körmend (30. perc: 67-69).

Az utolsó játékrész elején viszont behullott Váradi triplája (72-71), fordított a Falco. Amire Petty rögtön két hármassal válaszolt. Hamarosan ismét tíz pont volt a felek között, úgy tűnt, hogy a Körmend rendezte a sorait (34. perc: 72-81). Aztán Smith maradt a földön, hosszan kellett ápolni, bejöttek a mentők is, ám erre a Körmend légiósa meggyógyult, hamarosan játékra is jelentkezett - fújtak egyet a csapatok. A Falco jött vissza jobban a „pihenőről". Potocsnik edző folyamatosan reklamált, technikait kapott. Óriási csata dúlt minden egyes labdáért (36. perc: 80-81).

A körmendiek rendre jókor találtak gyűrűbe, nem hagyták, hogy a házigazda átvegye a vezetést. Igaz, az eredmény után futó Falco sokszor elhamarkodottan emelte gyűrűre a labdát. Fogyott az idő, a vendégek pedig fáradni látszottak. Másfél perccel a vége előtt Pustahvar triplájával át is vette a vezetést a Falco (86-83). Fél perccel a vége előtt 88-85-ös hazai fórt mutatott az eredményjelző. Smith csak egyik büntetőjét dobta be (88-86). Majd Pustahvar állhatott a büntetővonalra, ő is csak egy büntetőt értékesített (89-86). Maradt 9 másodperc. Petty jól büntetőzött (89-88). Öt másodperc maradt, időt kért a Falco. És a hazaiak már nem engedték faultolni, labdához jutni a vendégeket – óriási csatában kicsikarták a győzelmet.

Az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharcában a Falco 1-0-ra vezet. Folytatás szombaton, Körmenden.

A másik ágon a ZTE elvette az Alba pályaelőnyét, ugyanis 88-80-ra nyert Székesfehérváron.

Szrecsko Szekulovics: - Éreztem a nyomást a csapaton, sokat hibáztunk, sok labdát adtunk el az első félidőben. A szünetben nem pánikoltunk, megbeszéltük a dolgokat, és a második félidőben visszajöttünk a meccsbe. Amikor pedig a legjobban kellett, a végén, megnyertünk! Nem volt könnyű, mert szinte fél csapattal játszuttunk: Kovács Péter a térdével sérült, Barham az előző két nap lázas volt, Zsigeranovicsnak pedig fáj a bokája. Mégis legyőztünk egy jó Körmendet! Megyünk tovább, szombaton megpróbálunk meglepetést okozni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, és  köszönöm a szurkolók támogatását.

Gasper Potocsnik: - Kemény meccs volt, tele érzelmekkel. Nem tudok gratulálni a Falcónak, mivel mi játszottunk jobban, nekünk kellett volna nyernünk – a szünetben gratuláltam is a srácoknak. Nagy volt a nyomás rajtunk, amit nem érzek fairnek – a második félidő elején furcsa dolgok történtek a pályán. Tudom, hogy megbüntetnek ezért a nyilatkozatomért, de vállalom a mondataimat.

Tóth Norbert: - Igaz elődöntőt, vérbeli vasi klasszikust játszottunk. Az első meccsen mindig óriási nyomás van a házigazdán – ezúttal is ezt lehetett érezni rajtunk az első félidőben. A második félidőben viszont sokadszor bizonyítottuk, hogy nagyon tudunk küzdeni, hogy nem adjuk fel, és nagy csatában kicsikartuk a győzelmet. De ezt a meccset gyorsan el kell felejtenünk, hiszen szombaton megyünk Körmendre, ahol szintén nyerni akarunk. Gratulálok a Körmendnek is, mert nagyot küzdött, mindet megtett a győzelemért. Ezúttal nekünk sikerült.

Ferencz Csaba: - Óriásit küzdöttünk, mindent elkövettünk a jó eredmény érdekében – jár a gratuláció a csapatnak. Soha nem szoktam a játékvezetőkkel foglalkozni, de ezúttal megteszem: kritikán aluli volt a teljesítményük, túlment minden hazai pályán, nagyban hozzájárultak a vereségünkhöz. Bízom benne, hogy ilyen többet nem fordul elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!