Sport

2017.07.21. 18:55

Rába Dániel Eb-bronzérmes

GROSETTO - Nagyszerű versenyzéssel a Dobó SE kalapácsvetője, Rába Dániel bronzérmet szerzett az olaszországi U20-as atlétikai Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Három számban volt vasi képviselet az olaszországi U20-as atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapján. Délelőtt a kalapácsvető lányok harcoltak meg a három sorozatos selejtezőben a szombati 12-es döntőért. A magyar színeket - a mezőny legfiatalabbjaként - a Dobó SE ifjúsági korú versenyzője, Németh Zsanett képviselte, aki még csak decemberben lesz 17 éves. A döntőbe kvalifikáló szint 61 méter volt - ez több mint 2 méterrel nagyobb, mint Zsanett egyéni rekordja, az 58.74. Ám most azt sem sikerült megközelítenie - elsőre 49,97 méterre szállt a kezéből a 4 kilós kalapács, második kísérlete érvénytelen volt. A harmadikra elért 51,38 a 16. helyre volt elég, így Németh Zsanett számára véget ért az Eb.

Délután három futamban bonyolították le a fiú 400 méteres síkfutók középdöntőjét. A szombati fináléba az első két helyezettek juthattak be, illetve még ketten a legjobb idővel. A Haladás VSE sprinterét, Boda Boldizsárt a harmadik futamba sorolták. A rajtja előtt már tudni lehetett, hogy 46,85 másodpercnél jobb eredményre volna szükség a legjobb nyolc közé jutáshoz. De ez is messze jobb volt Boldizsár csütörtökön elért 47,25-os nagy egyéni csúcsánál. Lengyák György és Kamarás Ákos tanítványa azért megpróbálkozott a lehetetlennel, nagyon-nagyon bekezdett, a végére azonban kifulladt. 48,23 másodperc és a futam hetedik helye lett a "csúcskísérletből". A vasi futó összesítésben a 19. helyen zárta a kontinensviadalt.

Rába Dániel a lehető legjobbkor a legtöbbet hozta ki magából – Eb-dobogós hely lett a jutalma Fotó: MASZ/Mérei László

Aztán következett a magyar - hát még Vas megyei - szempontból nagyon várt férfi kalapácsvetés döntője. A 12-es mezőny első színre lépője Rába Dániel, a Dobó SE versenyzője volt, aki a tavalyi junior-vb-n nagy elégedettségre okot adó negyedik helyet szerzett. Az idei európai ranglista alapján is leginkább erre a pozícióra volt esélye - sok nehézséggel küszködött az év folyamán, messze nem volt zavartalan a felkészülése. A 19 éves, utolsó junior-világversenyén induló kalapácsvető nagyon biztatóan kezdett, 74,41 méterre szállt el a 6 kilós szer. A harmadik helyen zárta az első kört, miután a verseny két favoritja, a 81 méteren felüli egyéni csúccsal rendelkező fehérorosz Simanovics (76,42) és ukrán Piszkunov (80,52) megelőzte - utóbbi egyben átadta a múltnak Halász Bence két évvel korábban elért 79,60 méteres Európa-bajnoki csúcsát is. A ranglista harmadikja, a brit Norris viszont köszönőviszonyban sem volt 78,09 méteres egyéni csúcsával. 72,68 volt az első - és maradt a legjobb dobása is. Németh Zsolt és Németh László tanítványa viszont magabiztosan, kiegyensúlyozottan versenyzett: a második, 73,01 méteres kísérlete után harmadikra javítani tudott, a 75,95 méterrel még biztonságosabb távolságba került a mögötte lévőktől. Nem tudott már senki sem veszélyt jelenteni a harmadik helyére; az utolsó három dobása 72,45, 75,71 és 71,80 méteres volt. Hatodikra még javított a két éllovas, Piszkunov végül 81,75 méterrel nyert, Simanovics 77,74-dal lett ezüstérmes. Norrisnak pedig be kellett érnie a hetedik hellyel. Dani három centi híján egy méterrel előzte meg az egyéni csúcsot elérő negyedik, svéd Carlssont (74,98).

- Nagyon jól, végig koncentráltan, szép mozgással versenyzett Dani, csak dicsérni tudom, hogy egy ilyen év után meg tudta szerezni élete első világversenyes érmét - adott villámértékelést a verseny után Németh Zsolt mesteredző.

- Amit tudtam, amit lehetett, szerintem megcsináltam, nagyon-nagyon örülök a bronzéremnek - mondta még az eredményhirdetés előtt a nagy sikerből még fel sem nagyon ocsúdva az első grosettói magyar érmes, Rába Dániel.

Férfi kalapácsvetés (6 kg): 1. Hlib Piszkunov (ukrán) 81,75 - új Európa-bajnoki csúcs, 2. Alekszandr Simanovics (fehérorosz) 77,74, 3. Rába Dániel 75,95.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!