Sport

2015.04.27. 15:39

Váratlan bronz - Bravúrosan teljesített Makón a HVSE

A Haladás VSE NB I-es sakkcsapata azzal a céllal utazott el utolsó bajnokijára, hogy megtartsa a negyedik helyét. De olyan jól sikerült a mérkőzés, hogy végül megszületett a szakosztály történetének negyedik bronzérme.

Timár Gergely

ASS-Makói SVSE–Haladás VSE-Infraplan 3,5-8,5
Makó, NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés.

A szombathelyiek csapatában az első négy táblán nagymesterek játszottak. Az elsőn Hracek Zbynek a megnyitás után minőségelőnyt szerzett, amit a tudáskülönbségnek köszönhetően nyerésig tudott fokozni (0-1). Honfitársa, a szintén cseh Babula Vlastimil kölcsönös cserék után egyenlő végjátékban pontosztozkodásban egyezett meg ellenfelével (1/2-1/2). Ruck Róbert partijában óvatos megnyitás után hirtelen éles középjáték alakult ki, de a szombathelyi nagymester kis kombinációval legyőzte ellenfelét (0-1). A sötéttel játszó Petrik Tomás a középjáték végén gyalogot nyert. A gyalogelőnyös könnyűtiszt-végjátékot a találkozó leghosszabb partijában, öt és fél órás csatában, a 116. lépésben érvényesíteni tudta. Mint később kiderült, ez a győzelem hozta meg a Haladás számára a bronzérmet (0-1). Németh Miklós korán tisztet áldozott. Ez megzavarta riválisát, és innen már a szombathelyiek nemzetközi mestere simán nyert (0-1). Dr. Kovács Gábor bástyaáldozatos kombinációban múlta felül ellenfelét (0-1). Petényi Tamás a siker érdekében minőséget áldozott, majd szépségdíjas mattot adott (0-1).

Nagy Gábor a megnyitás után sötéttel kiegyenlített, és meg is egyezett ellenfelével a döntetlenben (1/2-1/2). Farkas Gábor gyorsan fölénybe került, úgy tűnt, simán nyerhet, de elnézett egy lépést, és a makói játékos döntetlen vezérvégjátékba tudott menekülni (1/2-1/2). Lakos Nikoletta ellenfele a végjátékban kettő gyalogért minőséget áldozott. A HVSE női nagymestere az időzavarban nem találta a helyes utat az állás tartásához (1-0). Pergel László már a megnyitásban huszáráldozatos szép kombinációval anyagi előnybe került, innen viszonylag simán győzött (0-1). Szukics Ádám számára a rosszul sikerült megnyitás után még felcsillant a remény, de a kölcsönös időzavarban a hazaiak hölgyversenyzője gyalogelőnyös bástyavégjátékban felülkerekedett (1-0).

A HVSE-Infraplan csapata azzal a céllal ült asztalhoz Makón, hogy megőrizze a negyedik helyét. Ám a találkozó minden várakozást felülmúlóan bravúrosan sikerült, a hazaiak legmasszívabb csapatrészén, a középső táblákon is értékes győzelmeket tudtak szerezni. Összesen 8,5 pontot gyűjtöttek be, és mint a hazafelé úton kiderült, úgy alakultak az utolsó forduló eredményei, hogy ezzel felléphettek a dobogó harmadik fokára. A szombathelyiek 16. NB I-es szezonjuk során – 2011, 2012 és 2013 után – negyedszer szereztek bronzérmet. Győzött: Hracek, Ruck R., Petrik, Németh M., dr. Kovács G., Petényi, Pergel. Remizett: Babula, Nagy G., Farkas.

Az NB I. 2014/2015-ös idényének végeredménye: 1. Aquaprofit Nagykanizsa 80 pont, 2. ASE Paks 70,5, 3. Haladás VSE-Infraplan 58,5, 4. MLTC 58, 5. Budapesti Titánok 58, 6. Pénzügyőr 55, 7. Dunaharaszti 53,5, 8. Makó 52,5, 9. HÜSI 30, 10. Szigetszentmiklós 25.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!