Szentgotthárd

2016.02.07. 21:09

A szlovén egyesület farsangja - Vidáman űzték el a telet

A Rábavidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület a város utcáin tartotta farsangi karneválját. Hangosan és vidáman űzték el a telet.

Melus Marcell

1996-ban alakult meg a Rábavidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület. Először csak saját kereteik között, később a város szűk részén is, de 2012-től már hagyományosan nagy szlovén karnevált rendeznek a város főterén.A csoport fő célja és feladata, hogy a fiatal korosztály megőrizze, ápolja és ami a legfontosabb, továbbadja a következő generációnak a hagyományokat - mondta az egyesület elnöke, Fodor Lászlóné, vagy ahogy mindenki ismeri, Klári néni. Beszédében azt is kiemelte, hogy nagyon örül annak, hogy a 106 fős egyesületből 49-en be is öltöztek a farsang örömére.

A 106 fős egyesületből 49-en beöltöztek, voltak boszorkányok is (Fotó: Melus Marcell)

A rendezvény során bevonták a fiatal családokat is. Többféle jelmezbe bújt embert láthattunk, köztük búsokat, ördögöket, boszorkányokat, kéményseprőket, de jósnők, orvosok, álvőlegény és menyasszony is volt a felvonulók között.

Az orvosok és boszorkányok elő is adták magukat, de mellette fánkot, házi pálinkát kínáltak a megjelent érdeklődőknek.

A fiatal korosztály aktívan részt vett a műsorokban, a táncban, az éneklésben is. A műsort a Ptuji búsok nyitották, akik mintegy 15 perces szórakoztató, vidám előadást adtak. Majd ezt követően visszaérve a kiindulási ponthoz, a boszorkányok tűzet raktak és eme jelképes hagyománnyal űzték el a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!