Szentgotthárd

2015.07.30. 17:37

Két óra alatt végigjátszható a szentgotthárdi csata

Szentgotthárd - A virtuális hadiösvény átadásával megkezdődött a Szentgotthárdi Történelmi Napok. Szoborkiállítás is nyílt a vasárnapig tartó programsor első napján.

Bakos Ágnes

– A Rába folyó és a barokk templom mellett a 351 évvel ezelőtt zajlott szentgotthárdi csata a legfontosabb turisztikai attrakciója a városnak – kezdte Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere.

Különleges játék készült a csatáról az idei történelmi napokra. Csuk Ferenc helytörténész munkája nagyon modern köntöst kapott. A zenészként is ismert játékfejlesztő, Pierrot alkalmazta interaktív terepasztalra a szentgotthárdi csata eseményeit a Pável Ágoston Múzeumban. A játékfejlesztő a hadiösvény bemutatóján elmondta: a „kaland és játék” projekt keretében Jonathan Hunt vezeti a játékost a csatába. Ilyenre egyébként a franchise rendszerű játék történetében még nem volt példa.

Szervátiusz István alkotásaiból nyílt kiállítás a színház aulájában (Fotó: Szendi Péter)

– Ha úgy tetszik, ismeretterjesztés, turisztikai program, ha úgy tetszik, akkor városmarketing a játék – mondta el Pierrot. A játék egyelőre magyar nyelven viszi végig a játékost, de készül már a szlovén verzió, majd angol és német. Két óra alatt végigjátszható a csata, ha valakinek nincs ideje egyszerre befejezni, akkor folytathatja a megkezdett csatát később. A Szentgotthárdi Történelmi Napok ideje alatt hosszabb nyitva tartással várja a látogatókat a Pável Ágoston Múzeum.

A színházban is megkezdődött az idei történelmi napok: Szervátiusz István szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás az aulában. Németh Zsolt fizikus a szobrokról azt mondta: kép-írással dolgozik az erdélyi származású szobrász, és érdemes a munkái jelentését kutatni.

Pénteken is folytatódik a történelmi programsor: délután hintós kikiáltóval, hastáncbemutatóval és az elmaradhatatlan jelmezes felvonulással várják a Szentgotthárdra látogatókat. Látható és hallható lesz az „1664 – A szentgotthárdi csata” könyv- és animációs film a Refektóriumban. A gyerekeket bábelőadással, a nagyobbakat a Csík zenekar koncertjével várják a Várkert szabadtéri színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!