Szentgotthárd

2014.09.18. 15:35

Megoldást kell találniuk a vízhelyzetre Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Nem a felelősöket, hanem a megoldást kell közösen megtalálniuk a városban kialakult ár- és belvízhelyzet miatt.

Bajdó Bettina

Egyelőre nem tudják, hogy egészen pontosan mennyi kár keletkezett a hétvégi ár- és belvizes helyzet kapcsán. Az biztos, hogy a város saját költségén nem tudja helyreállítani a károkat. A vis maior keretből szeretnének pénzt kérni a sürgető felújítási munkálatokra.

- Folyamatosan csörgött a telefonom szombat hajnal óta - mondja Huszár Gábor polgármester. - Csak itt a környéken 300 kilométert mentem, hogy ott tudjak lenni mindenhol, ahol szükség van a segítségre. Megdöbbentett az emberek összefogása, hogy mennyire segítették egymást a bajban. Senki nem mutogatott a másikra. Ám, ahogy levonult az ár, előkerültek a mindenhez jobban értők is.

A polgármester elismerte, hogy ők is hibáztak abban például, hogy az ideiglenes lerakott szűk átereszeket nem szedették fel.

- A kethelyi mezőben 10 éve olyan építési engedélyeket is kiadtak, melyeknél nem volt megoldott a vízelvezetés - sorolta tovább a polgármester. - A szeptemberi ülésünkön mindenképpen tárgyalunk ezekről a problémákról. Meg kell terveztetni Szentgotthárd vízrajzi térképét újra, ennek a költsége mintegy öt-hatmillió forintba is lehet.

Huszár Gábor polgármester mindenütt próbált segíteni hétvégén (Fotó: Szendi Péter)

A polgármester szerint jövőre 60 millió forinttal kell elindulniuk, melyet 2015-ben csak a vízkárelhárítási munkákra fordítanak majd. Évtizedes problémákat szeretnének megoldani, azt, hogy a víz zavartalanul jusson el az árkokig. Erre a közeljövőben sokkal nagyobb figyelmet fordítanak majd.

- A porták, a házak előtt a lakók felelőssége továbbra is az iszapolás - emelte ki Huszár Gábor. Ha ezt nem teszik meg, akkor, ha nagyobb mennyiségű csapadék érkezik, hasonló helyzet is előfordulhat. Az önkormányzat nem állhat oda mindenki háza elé egy kotrógéppel. Ebben a vészhelyzetben azonban sok helyütt természetesen segítettünk.

Tiszta képet kell teremteni, ez pedig az önkormányzat és a helyi lakosok közös feladata fűzte még hozzá a polgármester. Ha ezt nem teszik most meg, akkor hibát követnek el. Főként azokkal szemben, akik tisztességgel dolgoznak, s betartják a helyi rendeletekben foglaltakat. Huszár Gábor szerint most nem a felelősöket, hanem inkább a megoldást kell keresniük,

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!