Szombathely

2015.05.27. 16:11

Ünnepelnek a Napraforgó Bölcsődében kicsik és szüleik

„A bölcsőde azért van, hogy kiegészítse a családot” – mondta Pósfainé Sebestyén Bianka, a Szombathelyei Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi igazgatója.

Bakos Ágnes

Kormányzati törekvés, hogy az anyák választhassanak: otthon maradnak a gyermekkel, annak hároméves koráig, vagy visszamennek dolgozni. A gyed extra 2014. januári bevezetése óta, a kicsik egy éves korától visszamehet dolgozni az anya úgy, hogy kap a fizetése mellé ellátást. Rengetegen éltek a lehetőséggel Szombathelyen – mondta Pósfainé Sebestyén Bianka. Korábban nyolcvan és kilencven között volt az egy és két év közötti bölcsisek száma, a gyed extra bevezetése után, tavaly 183-ra nőtt ez a szám ebben a korosztályban.

Pósfainé Sebestyén Bianka igazgatónő olvasott mesét, az apróságok pedig szívesen hallgatták: Németh Lili, Küllős Zara, Kovács Tekla és Németh Petra (Fotó: Szendi Péter)

A legújabb terv, hogy a munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük hat hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát. Az Egyesített Bölcsődei Intézmény igazgatója nem számít a féléves kicsik „tömeges” megjelenésére a bölcsikben. A korhatár csökkentésével egyébként nem az a cél, hogy minél több anya dolgozzon az egyévesnél kisebb gyermeke mellett, hanem az, ha valaki ilyen helyzetben van, akkor ne érje a családot hátrány. Ezt hangsúlyozta az igazgatónő is: a családokért dolgoznak. Ma, Szombathelyen a bölcsődei, napközi ellátásban nincs olyan extrém igény, amit ne tudnának kielégíteni - emelte ki.

Szombathelyen jelenleg hét bölcsődében 538 férőhellyel és kettő családi napköziben 14 férőhellyel működik az Egyesített Bölcsődei Intézmény és biztosítja a három év alatti gyermekek napközbeni ellátását.

Pósfainé Sebestyén Bianka sorolta, nagyon sok oka lehet annak, hogy szükség van a bölcsődére. Sok anya van, aki csak egy-két órára viszi bölcsibe a gyerekét, úgy oldja meg az elfoglaltságát és egyre többen tudnak részmunkaidőben dolgozni.

– A bölcsőde vezetőinek is fontos, hogy azt közvetítsék: a szülőkért vannak – mondta az igazgatónő. Sok szempontból nagy segítség a bölcsőde - azon kívül is, hogy időt nyer a szülőknek –, például a rendszeres étkezés biztosítása miatt, ami sok családnak jelent segítséget, Szombathelyen is. Fontos változás lesz a következő nevelési évtől, hogy több gyerek lesz jogosult ingyenes étkezésre – hangsúlyozta az igazgatónő.

Az idei év kiemelt ünnepe csütörtökön aktuális a Napraforgó Bölcsődében.

- Felér a gyereknap egy falunappal, ezt szokták mondani a bölcsis programunkra, ami idén is nagyszabású lesz – mondta Pósfainé Sebestyén Bianka.

Egész családokat várnak a délutáni rendezvényre, szülőket, nagyszülőket, testvéreket és azokat is, akiknek pici gyereke van, de még nem jár bölcsibe. Palacsinta, pogácsa és szörp, és persze nívós programok várják a gyereknap látogatóit. Élő népzenét szolgáltat a Kerek Zenekar, Csoóri Julianna énekes nem mellékesen a fővárosban bölcsődei gyereknevelő.

A csapat cimbalommal, hegedűvel, nagybőgővel érkezik és kifejezetten a három év alatti gyerekeknek szól a produkciójuk, a „népi bölcsisségek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!