Szombathely

2015.11.16. 10:43

A háború sebesültjei: kiállítás a Smidt Múzeum megújult homlokzata mögött

Szombathely - A hadisebesüléstől a gyógyulásig címmel nyílt időszaki kiállítás a Smidt Múzeum megszépült homlokzata mögött. Az I. világháborút idéző tárlat a múzeum több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat.

Ölbei Lívia

Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnelgolyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai.

A múzeumi MűTárgyEset-sorozat szintén ebből a tárlatból emel ki egy jellegzetes dokumentumot: a hónap műtárgya tehát egy I. világháborús kórházi karikatúra: „A színezett tusrajz alkotója, a cseh származású Rambousek B. - egy zágrábi lap karikatúra-rajzolója - saját maga is sebesültként került Szombathelyre. Itt gyógyulása idején, 1917-ben mintegy ötven humoros jelenetben fogalmazta meg a katonák egészségi problémáinak szinte teljes látleletét. A kiválasztott kép címe: Gyomorirritáció, répamérgezés.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!