Szombathely

2012.12.04. 21:46

Előbb zár be a vécé, mint a vendéglátóhelyek

Szombathely - A késő esti órákig zajlik az élet a Fő téri karácsonyi vásár hangulatos vendéglátós standjainál. Az emberek esznek-isznak, beszélgetnek, közben bizony időnként rájuk jön a szükség.

Varga Lívia

A szombathelyi adventi vásár forralt boros és lángosos pavilonjainál estéről estére összegyűlnek a vendégek. Ahol italfogyasztás van, pláne ilyen hideg időben, ott előbb-utóbb a vécét is felkeresi az ember. Már, ha van.

A Fő téri nyilvános vécé remekül helytáll e tekintetben, használata ingyenes – illetve, mindenki annyit ad a személyzetnek, amennyit gondol. De előbb bezárnak, mint az alkalmi söntések. A kitelepült vendéglátósokkal ellentétben, akik forgalomtól függően este 10-ig, 11-ig is nyitva tartanak. Esetleg irány a közeli kávézó, ahol a személyzet türelmén múlik, meddig jár a korsó a kútra, vagyis a nem ottani vendég a toalettre. Ha meg az is bezár, a férfiaknak marad a bokor vagy a kapualj, a nőknek meg a tipródás. Egy férfi vendég azt is hozzáteszi, az esti órákban a nyilvánosba amúgy sem megy már le szívesen, a szag miatt.

Az egyik boros standnál arról beszél a pultos, a korábbi években vihettek fel pár liter meleg vizet a nyilvános vécé csapjából mosogatni (bár a vendégeket műanyagpohárban szolgálják ki, azért így is szükség lenne mosogatási lehetőségre), pultot tisztítani. Idén is szeretett volna, de a vécés néni nem engedte. (Ez persze nem a vécés néni hibája.)

A nyilvános vécét üzemeltető Szova Zrt.-nél érdeklődésünkre elmondták, a vásár idején alapvetően este 10-ig tart nyitva a toalett, de ha nincs nagy forgalom, előbb, akár 8- kor is bezárhatnak. A vízhordási probléma nem hozzájuk tartozik, hanem az önkormányzathoz.

A vendéglátósok a vízért külön nem fizetnek, így maguknak kell róla gondoskodniuk, kannában vinni. A helypénz sem tartalmazza a vízszolgáltatást, erről nincs szó a szerződésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!