Szombathely

2016.06.25. 07:19

Hatvan éve ballagtak el, most újra találkoztak

Szombathely - „Most búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt. / Itt hagyjuk kedves iskolánk, indulunk messze már ”.

Bodor Ferenc

Hatvan éve daloltak így a végzős A és B osztályos diákok, a mai napig csak „fiúkerinek” nevezett Zrínyi utcai épület falai között is. 1956-ot írtunk akkor, s az őszi események után a ballagási dalban elhangzott: indulunk messze már mondat többeket külföldre irányított. A nagy betűs ÉLET nekik ott kezdődött. Az itthon maradottak jó része továbbtanult, mások pedig itthon találtak munkát. Különböző területeken helyezkedtek el, ki kedvezménnyel, ki a nélkül teljesítette a kötelező katonai szolgálatot. A családalapítás, lakásszerzés csak utána következhetett. Sokan komoly beosztásba kerültek, eseménydús életet éltek. Igazi összetartó közösségek alakultak ki már a középiskolában, ezt az ötévenkénti találkozók is bizonyították.

A patinás, Zrinyi utcai iskola előtt készült képen: Biczó Ernő, Sticz Gyöegy, Csörnyi István, Pum József, Varga János, Bodor Ferenc, Sági János, Bukits Ödön. (Fotó: Szendi Péter)

Most, a hatvanadik évfordulóra már nagyon megfogyatkozott a létszám. A 32 fős A osztályból mindössze 13-an élnek, a másik hasonló létszámú évfolyamból eggyel ennél is kevesebben. Sajnos néhányan egyetlen találkozóra sem jöttek el, van, akikről semmit nem tudni. A találkozón a szokásokhoz híven az iskolában kezdtek. Az egyéni beszámolók zöme a családokon, unokákon, dédunokákon túl most már inkább a betegségekről szóltak. A B-seknél sokszor esett szó egykori szeretett osztályfőnökükről, Palánk Istvánről is, akivel az ötéves találkozón együtt vonatoztak. Az öreg diákok legtöbben ma is elfoglalják magukat, ki a szakmájában, mások különböző területeken tevékenykednek.

A délutáni fehér asztalnál az akkori tanári kart Pünkösty Botond testnevelő tanár képviselte. Arról is döntöttek, hogy két év múlva újra együtt találkozik az 1956-ban végzett IV. A és B osztály. A jó hangulatról a Haladás öregfiúk harmonikása, Marton János gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!