Szombathely

2015.08.13. 10:24

Izmos videó - Mire képes a testével a szombathelyi street workoutos srác?

Szombathely – Napi szinten kemény edzés, kreatív gyakorlatok és nem veszélytelen kivitelezés – ez a street workout, amiben egyre inkább jeleskedik Viszked Csaba. A szombathelyi fiatalember nem kisebb céllal edz, mint a 2016-os világbajnokság.

Bakos Ágnes

A street workout edzésforma az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki, ghetto workoutként is ismert sport. Nem kell hozzá drága edzőterem vagy extra felszerelés, csak néhány rúd, tartóelem egy játszótéren vagy parkban – vagy a Csónakázótó hídja, esetleg egy oszlop vagy kerítéskapu. Ezeken mutatta be Csabi, hogy mit tud.

A street workout a legdinamikusabban fejlődő sportág az egész világon – ezt írja róla az extrém sportok szakirodalma. Nemtől és kortól függetlenül sokan gyakorolják a sportot, hiszen nem kerül pénzbe, viszont hihetetlen állóképességet ad és minőségi izomzatot – ez látszik Csabin is, aki két és fél éve gyakorolja az utcai erősítést. Még csak húszéves, de már komoly sportmúltja van: öt év karate, öt év korcsolya és négy év kézi súlyzós edzést számol. Különösebb előnyt nem jelentenek ezek a sportok, egyedül a torna ad tökéletes alapot, de az annyira, hogy igazolt tornászmúlttal senkit nem engednek világversenyre street workout sportágban.

Csabi nagyon komoly szinten tart már, a HunBars, az első hazai street workout tömörülés tagja.

Folyamatos kísérletezés Csabi sportja: a napokban például összerakta élete első static flow-ját – és további erőelemekre alapozott utcai mutatványokat várhatunk tőle a jövőben is – érdemes nyitott szemmel járni Szombathely közterein és nem szabad meglepődni, ha egy fiatalember vízszintesen mosolyog valamelyik lámpaoszlopról!

Extrém mozgásban

Stabilan állok a földön és mindig rácsodálkozom, amikor valaki valami extrém dolgot művel a saját testével. Keresi és átlépi a fizikuma határait, és valami rendkívülit teljesít. Nekik nincs lehetetlen – ez az első gondolatom, látva a pörgéseket, forgásokat a street workout sportágban.

Viszked Csabi mutatványait elnézve borzongató, hogy letörölhetetlen mosollyal az arcán szembemegy a gravitációval. Vízszintesen egy lámpaoszlopon? Megcsinálja, miközben könnyedséget sugároz annak, aki látja, mintha nevetve utánozni lehetne. Persze lehet: hetek, hónapok kitartó edzése után. Ez a kitartás a tiszteletre méltó. Meg az akarat, ami mozgatja ezt a fiút minden nap az edzéseken, rendszeresen. Még telente is, amikor odafagy a keze a fém korláthoz, meg a tikkasztó hőségben, amikor felforrósodik a kapu, a korlát. Az utcán minden építőelem feladat neki: a saját testének a feladványa, hogy meg tud-e birkózni egy-egy begyakorolt elemmel, legyen az forgás vagy kitartott testhelyzet. És nem adja fel, akkor sem, ha nem úgy jön össze egy mozdulatsor, ahogy tervezte. Próbálja, nekiveselkedik újra és újra, mert neki nincs lehetetlen. Az elszántság, a kitartás és az épülő izom meghozza az eredményét, hiszen megcsodálja gyakorlatait, mutatványait rengeteg sporttársa és rajongói is vannak a street workout sportnak.

Különös és különleges világ az övék: az utcai edzések, a bandaszerű csapatok és a teljesítmény, amit elvárnak és kihoznak magukból – minden elismerés nekik.

Nekem mindenesetre marad a járda széle, ahonnan tisztelettel csodálom a korlátokat és oszlopokat meghódító teljesítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!