Szombathely

2016.05.28. 09:08

Már rotyog a pörkölt a bográcsban - főzőverseny, dodzsem és vursli a szombathelyi Sportligetben (frissítve)

Reggel felszálltak a hőlégballonok a Szent Márton Kupa első fordulójában, most a grillek és a bográcsok alatt izzik a tűz a Sportligetben. A gyerekeket dodzsem, körhinta és vásári játékok várják.

Vadas Krisztina

Habár a Vas Népe csapata is lelkesen főzi a marhapörköltet és a slambucot, belestünk a többi csapat kondérjaiba is.

(Fotó: Vas Népe)

A bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata egyszerre négy féle fogást süt-főz: marhalábszár-pörköltet a hagyományos bucsui gáncával, különleges módon megsütött báránnyal, sertés és csirkefalatokkal és az igazán férfias sült bikaherével. A csapat tagjai biztosra mennek: mind a négy étel elkészítésében sokéves rutinjuk van, ezért garantált, hogy ízletes lesz a végeredmény. A bucsui ÖTE szerint a hangulat kiváló és ez csak egyre jobb lesz.

A szombathelyi Fidelitas tagjai is kiválóan érzik magukat. – Mi mézes-mustáros pácolt tarját és fokhagymás-zöldfűszeres pácolt húst készítünk – mondta Rozsenich Bence, a szombathelyi Fidelitas elnöke. – A köret pedig parázs burgonya, céklapüré és almás-diós kevertsaláta lesz. De nem hagyhatjuk ki a lepénykenyeret sem – tette hozzá. A csapat tagjai szerint egyelőre úgy tűnik, hogy minden étel az elképzeléseik szerint fog sikerülni. – Már tegnap délután elkezdtünk felkészülni és mindent megteszünk azért, hogy lenyűgözzünk mindenkit, aki megkóstolja az ételeinket – hallottuk még Rozsenich Bencétől.

A szombathelyi Dr. Bohóc, Vass Szilárd is itt van a helyszínen, aki lufival és piros orral várja a gyermekeket és szüleiket. – Aki adományával támogatja a kórházi Dr. Bohóc viziteket, abból hálából bohócot csinálunk – tudtuk meg Vass Szilárdtól.

12:07 - Nem csak az étel, a hangulat is forr a szombathelyi Sportligetben

Míg a Vas Népe marhapörköltjében serényen puhult a hús, mentünk még egy kört a csapatok közt.

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület bográcsában egy igazi magyar étel fortyog. – Gazdag pincepörköltet főzünk – mondta Burucz János, a csapat tagja. – Bár először készítünk ilyet, bízunk a sikerben, ugyanis csapattársammal, Lukács Péterrel szakácsok vagyunk – hallottuk még tőle.

A 23. Szalézi Nyári Tábor Szombathely csapata is először készíti el azt a fogást, amivel beneveztek a versenyre. – Egy római különlegességgel készültünk, aminek Attila ante portas a neve, ami annyit tesz magyarul, hogy Attila a kapuk előtt – osztotta meg velünk Ágh Ernő, a Szalézi Egyházközség civil vezetője. - Nagyon fontosnak tartjuk a részvételt, ugyanis mi vagyunk az egyetlen egyházi csapat itt, a Szent Márton Főzőversenyen – mondta még.

A Szombathelyi 7 Nap és az ugytudjuk.hu stábja a főzőverseny erejéig koalícióra lépett, együtt főzik a finom ételeket. Az előzőekkel ellentétben ők már bevett ételeket készítenek. – Az egyik fogásunk a borsos tokány, ami azért különleges, mert csak nagyon kevés fűszert használunk az elkészítéséhez – mondta Cseszkó Tamás. – A másik pedig a juhtúrós sztrapacska. Hozzám nagyon közel áll ez az étel, ugyanis szinte minden baráti találkozón ilyet készítek, tehát ki merem jelenteni, hogy rutinos sztrapacskakészítő vagyok – tette hozzá. A Szombathelyi 7 Nap csapatában sok zenész is főz, akik az ebéd után közös örömzenével szeretnék szórakoztatni a közönséget.

A nézelődők, vendégek is remekül szórakoznak a Sportligetben. A dodzsem autói szinte meg sem állnak, a körhinta is folyamatosan forog. A gumicukrosnak és a vattacukrosnak is nagy sikere van, hiszen egy igazi nyári vursliban ezek mind-mind alapdarabok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!