Szombathely

2013.12.11. 20:05

Örökségpedagógia az egyházmegyei levéltárnál

Szombathely - Modern örökségpedagógiára törekszik a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár. Egy sikeres program után most újabbat indít.

Némethy Mária

Szerda délelőtt a Püspökvárban megrendezett sajtótájékoztatón dr. Veres András megyés püspök arról beszélt, hogy rendkívül értékes iratanyag van az egyházmegyei levéltár birtokában. Ezek közül legértékesebb a Vasvári Káptalan anyaga. Ugyanakkor a történelem ismerete fontos, ezért – az előző kedvező tapasztalatokon felbátorodva – indítanak újabb programot, próbálják megismertetni, megszerettetni a históriát, a múltat.

Pál Ferenc, a Szombathelyi Egyházmegyei Lelvéltár vezetője elmondta: miután a korábbi európai uniós örökségpedagógiai pályázat mind a pedagógusok, mind a diákok körében kedvező fogadtatásra talált, arra építkezve a 2013/14-es tanévben tovább folytatják. Az új projekt 11,4 millió forintos költségét teljes egészében az Európai Unió és a magyar állam állja.

Ennek keretében 12 iskolai vetélkedőt, valamint 12 háromnapos témanapot rendeznek meg. A foglalkozásokhoz készíttetnek levéltári dokumentumokat, egy 12 nemes másolatból álló csomagot, s – az oktatócsomagot kiegészítve az egyházmegye történetét bemutató 24 oldalas atlasz is elkészül. Pál Ferenc a sajtótájékoztatón mutatott nemes másolatot, egy 1224-es oklevelet, amit kézbe lehet majd venniük a diákoknak. A faximile másolat értéke 100 ezer forint. A 24 oldalasra tervezett, 12 térképet tartalmazó egyházmegyei atlaszról elmondta, hogy hiánypótló lesz, hiszen például a Trianon utáni határmódosítások időszakát is nyomon lehet majd követni általa.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy öt egyházi és egy világi iskola kapcsolódik a programba. Szombathelyről a premontrei és a Brenner, Kőszegről az Árpád-házi, rajtuk kívül a győrvári, egy sárvári és jánosházi iskola lesz még részese a programnak. Nagyon jól járnak, mert a diákok utaztatása étkeztetése, szállásolása és averseny is ingyenes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!