Szombathely

2015.10.03. 12:25

Savariásnak lenni életforma - 60 éve a műszaki oktatás szolgálatában

A Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium fennállásának 60. esztendejét ünnepelték pénteken a moziban az iskola egykori és jelenlegi tanárai, diákjai.

Szombathelyi Médiaközpont

Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy savariásnak lenni életforma, hiszen az itt szerzett ismertek és tapasztalatok végigkísérik a diákokat az egész életpályájukon. „Az itt tanító pedagógusok, az iskola vezetői mindig fogékonyak voltak az újra és mindig fogékonyak voltak a változásra, hiszen elég csak végigtekinteni, hogy milyen szakokat, milyen szakmákat oktattak az elmúlt 60 évben, és hogyan jutottak el a dízelmozdony-szereléstől, mondjuk az informatikáig” - fogalmazott az alpolgármester és hozzátette: a Savaria mindig híres volt arról, hogy a kiváló gyakorlati képzések mellett magas szintű elméleti tudással vértezte fel a diákokat. A több mint félévszázados múlt komoly nyomokat hagyott az iskola történetében, amelyeket az intézmény igazgatója, Sümegi Tamás idézett fel. „Hatvan év jelentős egy intézmény történetében. Ilyenkor célszerű megállni, visszatekinteni. Honnan jöttünk, hova tartunk és merre tovább” - mondta.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A múltidézés során az iskola öregdiákjai is felelevenítették élményeiket. Mások mellett Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes visszaemlékezésében elmondta, hogy olyan ismereteket szerzett tanulmányai során a középiskolában, amelyek komoly segítséget jelentettek az egyetemi évek alatt. Elmesélte azt is, hogy annak idején az iskolában még kötelező volt a köpeny viselése. Mint kiderült, már az akkori savariások is előszeretettel mellőzték a ruhadarabot, ám mivel Göncz Szabolcséknak az igazgató, Pődör György volt az osztályfőnökük, ezért az ő óráin magukra öltötték a köpenyt. Ettől függetlenül a többi órán begyűrték a táskába.

A 60 év alatt a műszaki irányultságú középiskola profilja alig változott. Az idei tanévben több mint 500 diák kezdte meg tanulmányait. Az intézmény oktatási rendszerének jelenlegi négy alappillére: a belügyi rendészet, az autószerelő, a közlekedés-elektronika, valamint a logisztika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!