Szombathely

2014.04.22. 18:35

Szakma és ünneplés a bölcsődék napja alkalmából

Szombathely - A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi szakmai napot tartott kedden a bölcsődék napja alkalmából.

Farkas Eszter

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a megnyitón hangsúlyozta: 2014-et a munka és a családi élet összehangolásának európai évévé nyilvánította az Európai Parlament. A szakmai napon a bölcsődei dolgozók több előadást is meghallgathattak. Szó volt egyebek között a játékterápiáról, babakutatásról is. A nap zárásaként a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi két kisgyermeknevelője, Nádasi Judit és Mihályfi Ottóné elismerő oklevelet kapott kimagasló munkájáért. Az ünnepségen köszöntötték Milkóné Fogl Annát, a Bokréta Bölcsőde vezetőjét, akinek a szerdai, egri központi ünnepségen Balog Zoltán miniszter miniszteri elismerő oklevelet adott át.

Magyarországon a bölcsődei ellátás a gyermekjóléti szolgáltatások között a legrégibb immár 162 éves múltra tekint vissza. Az első bölcsődét a Pesti Első Bölcsődei Egylet hozta létre Pesten, hosszú előkészítő munka és jótékony célú gyűjtés eredményeként 1852. április 21-én, az akkori Kalap utca 1. szám allati bérház földszintjén, ahol öt szobában 38 gyermekről gondoskodtak. Az első pesti bölcsőde megnyitásának tiszteletére 2010 óta ünneplik meg a bölcsődék napját és idén először ez az ünnep nevelés nélküli munkanappá vált.

Egyed Katalin egyetemi adjunktus a babakutatásokról is beszélt a keddi szakmai napon (Fotó: Ohr Tibor)

A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi (EBI) dolgozói tegnap a városházán szakmai napot tartott. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a megnyitón hangsúlyozta: 2014-et a munka és a családi élet összehangolásának európai évévé nyilvánította az Európai Parlament.

- Meg kell teremteni a szabad választás lehetőségét. Biztosítani kell azt, hogy aki a gyermekvállalás után szeretne visszamenni dolgozni, könnyedén megtehesse azt, és aki az otthon maradást választja, annak is legyen lehetősége ezt választani. A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi összesen 550 férőhelyet biztosít azon szülők gyerekeinek, akik úgy döntenek, hogy szeretnének visszamenni dolgozni - emelte ki a polgármester beszédében.

Játék és nevelés. Felvételünk a szombathelyi Csodaország bölcsőde családi napközijének átadási ünnepségén készült (Fotó: Horváth Csaba)

A szakmai napon a bölcsődei dolgozók több előadást is meghallgathattak. Szó volt egyebek között a játékterápiáról, babakutatásról is.

Ezt követően Szakály Gábor tanácsnok mondott köszöntőt.

- Ez az első alkalom, hogy a száz szombathelyi bölcsődei dolgozó együtt van itt. Büszkék lehetünk a szombathelyi bölcsődei ellátás színvonalára - hangsúlyozta a tanácsnok, aki ezt követően az EBI két kisgyermeknevelőjének Nádasi Juditnak és Mihályfi Ottónénak adott át elismerő oklevelet a kimagasló munkájukért.

Az ünnepségen köszöntötték Milkóné Fogl Annát, a Bokréta Bölcsőde vezetőjét, akinek a szerdai, egri központi ünnepségen Balog Zoltán miniszter miniszteri elismerő oklevelet adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!