Tudomány

2016.08.16. 11:31

3 + 1 tipp: Így őrizd meg adataid biztonságát okostelefonon

Az okostelefon mára szinte mindenkinek a kezéhez nőtt. A folyamatos internet-hozzáférés hasznos, de nem árt tisztában lenni a veszélyekkel is, hiszen az internetes bűnözők már hordozható eszközeinket sem kímélik. Megkérdeztük, hogyan tud védekezni az adatlopások ellen.

Rákos Bianka

Manapság a telefon okosabb mint maga a felhasználó, az utcán pedig szinte mindennap legalább egy képernyőbe meredő alakkal találkozunk. A mobil áldás, hiszen megkönnyíti a mindennapokat, de egyben átok is, mivel amellett, hogy számtalan baleset okozója, adataink sem lehetnek teljes biztonságban.

Somlán Benjámin szervizvezető szerint kizárólag az idősebb korosztály tájékozódik az okostelefon biztonságos használatáról, bár hozzátette: manapság már nagyon egyszerű megvédeni eszközeinket. Lássuk, milyen módszereket ajánl a szakértő a védelemhez!

1. Használj biztosnági zárakat!

- Ha valaki odafigyel a biztonságra, az adatait nehéz ellopni. Ahhoz, hogy a legegyszerűbben megvédjük telefonunkat, rendeljünk hozzá biztonsági kódot! A mai okostelefonok mindegyikén lehet ilyen beállítást végezni, legyen az négy számjegyű kód, vagy előre megadott minta. A legfrissebb készülékek már ujjnyomatolvasóval is rendelkeznek - ajánlja a szakértő.

Fotó: Elek Szilveszter

2. Internetezz óvatosan!

A biztonsági kód nem mindig elég. A támadás veszélye már nyilvános internetes hálózatok használatánál is fennáll, bár Benjámin szerint nem kell megijedni.

- Az ingyen wifi, ami például Szombathely belvárosában is van, valóban rejt némi rizikót. Ha valaki ért hozzá, ellophatja adatainkat, bár szerencsére erre kicsi az esély, hiszen nagyon kevesen vannak ilyen szintű tudás birtokában. Ezekre a veszélyekre a legtöbb nyilvános hálózat egyébként előre figyelmeztet - nyugtatott meg mindenkit a szakértő, aki azt ajánlja, hogy a nagy területeket lefedő internetkapcsolattal csak böngésszünk, jelszót igénylő oldalakra, mint például a Facebook, nem célszerű fellépni.

3. Ne tárolj olyan tartalmakat telefonon, amelyekkel visszaélhetnek!
Az adatlopás súlyos bűncselekménynek számít. Ha nem akarunk úgy járni, mint azok a sztárok, akikről meztelen képek kerültek fel az internetre, fontos, hogy ne tároljunk ezekhez hasonló tartalmakat és pin kódokat az okoskészüléken.

- A kompromittáló fotók és a fontos kódok nem telefonra valóak! Az ilyen adatokat biztonságosabb a számítógépen, vagy online tárhelyen tartani, bár az sem garancia a lopás megelőzésére. A legelterjedtebb telefonos operációs rendszer, az Android, számtalan megoldatlan biztonsági rést tartalmaz, ezért nem a legmegbízhatóbb – tanácsolta Benjámin

+1 Ne tölts le ismeretlen programokat!

- Az alkalmazások letöltése nem kockázatmentes. Semmiképpen ne szedjünk le olyan oldalról programot, amely nem hivatalos, mert az esetek legnagyobb részében káros hatással van az eszközre. Sajnos a telefon ilyenkor olyan vírust kaphat, amit lehetetlen eltávolítani, sem gyári visszaállítás, sem az operációs rendszer újratelepítése nem fog segíteni – mondta a szakértő.

Az utóbbi kijelentés asztali számítógépekre és laptopokra is vonatkozik, és ne feledjük: a legjobb védekezés a megelőzés!

Címkék#okostelefon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!