Tudomány

2016.03.12. 07:20

A műtéttől új gerincet nem kap senki - Dr. Szabó József az idegsebészetről

Szombathely - Az idegsebészet titkaiba avatta be az érdeklődőket dr. Szabó József, a Markusovszky kórház ideg- és gerincsebészeti osztályának vezetője. Kiderült: van, amikor nincs mérlegelési lehetőség, a műtét az egyetlen megoldás.

Bajdó Bettina

A Genius Savariensis Szabadegyetem szervezésében a tavaszi kurzus során a sebészeti szakma rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. Az első előadáson dr. Szabó József osztályvezető elsőként a koponya- és agysérülésekről beszélt. Ezeket főként baleset során szenvedjük el, és mihamarabb diagnosztizálják a bajt, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Sokszor vérzés lép fel, ám ennek nincsenek tünetei. Viszont nagy veszélyt jelenhetnek, életveszélyes állapot lép fel,  sürgős műtét szükséges.

- Komoly gondot okozhat a verőér szakadása is - folytatta az osztályvezető. - Ez már pár óra alatt tüneteket okozhat, mivel eszméletvesztés, szédülés, aluszékonyság, gyengeség, félrebeszélés jelentkezhet. Ha ilyet tapasztalunk, akkor gyors ellátásra van szükség. Nyílt koponya- és agysérülésekkel is találkozunk, ezeket éles, sarkos tárgyak ütése okozza. Sokszor mondják, hogy az idegsebészet a vérzéscsillapítás művészete, hiszen csak finom módszerekkel lehet a vérzést csökkenteni. Bár kevés ilyen eset kerül hozzánk, de lőtt sebeket is el kell látnunk. Ezeket nem is lőfegyverek okozzák, hanem a disznóölésre használt eszközök, melyek egy szeget lőnek ki. Az ilyen esetek általában öngyilkossági kísérletek. Minden roncsolt részt el kell távolítanunk, ha a lövedéket nem lehet kiszedni, akkor azt nem szabad erőltetni.

Az osztályvezető az agydaganatokról is beszélt. A jóindulatúak az agy saját szöveteiből indulnak ki, lassan növekszenek, és általában jól eltávolíthatóak. Nem vagy csak ritkán újulnak ki és nem adnak áttéteket. A rosszindulatú daganatok ennek pont az ellentettjei. Ezek sokszor már áttétek, főleg tüdő-, prosztata- és emlőrák esetében. Gyorsan növekszenek és beleszövődnek az agyszövetekbe. Nehezen vagy egyáltalán nem lehet eltávolítani őket. Gyakran és gyorsan kiújulnak.

Dr. Szabó József osztályvezető az agyat és az idegeket érintő betegségről, műtétekről tartott előadást
Fotó: Cseh Gábor

Vannak betegségek, amelyeket csak akkor fedeznek fel, amikor már komoly problémát okoznak. Ezek közé tartozik az aneurizma, az ütőértágulat is. Az agyi aneurizma tünetei között igen jellemző a hirtelen fellépő, heves fejfájás, melynek oka, hogy az aneurizma megreped, és bevérzik az agyhártya alatti rész. A páciens életveszélybe kerül, a góctünetek között pedig jelentkezhet érzészavar és bénulás is. Az ütőértágulat kialakulásában a dohányzás jelentős szerepet játszik, ahogyan a magas vérnyomás is. A magas koleszterinszinttel rendelkezők szintén fokozott veszélyben vannak. A főorvos azt tanácsolta azoknak, akik magas vérnyomásra gyógyszert szednek, hogy ne hagyják abba. Mert annak a következményeként is kialakulhat a betegség.

Szóba kerültek még az ágyéki- és porckorongsérvek. Műtétet csak sürgős esetekben javasolnak, amikor hirtelen bénulás alakul ki, széklet- és vizeletürítési panaszok állnak fent, vagy az összes rostot nyomja a sérv. Tervezett műtéteket is végeznek, amikor életminőséget rontó panaszok, fájdalmak lépnek fel. Ám ilyen esetekben fel kell mérni a beteg állapotát. A főorvos szerint csak azt érdemes megoperálni, aki tudja, mit várhat a műtéttől és tudja vállalni a rehabilitációt. Tisztában van vele, hogy nem kap új gerincet. Fontos, hogy tisztában legyen azzal is, hogy ezek után gerinckímélő életet éljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!