Vásárosmiske

2016.05.30. 18:43

Több százan ünnepeltek a felújított kápolnánál Vásárosmiskén

Vásárosmiske - Orbán-napi ünnepséget tartottak szombaton a felújított kápolnánál. A vásárosmiskei hegy levét bírák értékelték.

Nagy Ildikó

Nyolcadik alkalommal rendeztek Orbán-napi ünnepséget a vásárosmiskei hegyen. A néhány éve felújított kápolnánál évről évre többen gyűlnek össze, és úgy tűnik, nem csak a helyieknek fontos ez a hely és ez az ünnep.

Borbély László, V. Németh Zsolt, dr. Galántai György, Szijártó László, Ivánkovics Ferenc, Erdélyi Krisztián, Harcsár Sándor és Balasi István a néhány éve felújított hegyi kápolnánál (fotó: Nagy Ildikó)

A rendezvényt szombaton délelőtt Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. A hegy lábánál 23 csapat sütött-főzött, a legtöbben pörkölttel kényeztették a látogatókat. Délután Borbély László, a Kápolnáért Egyesület Vásárosmiske elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárát; Kovács Ferenc nemzetpolitikai ügyekért és kulturális kapcsolatokért felelős müncheni konzult; dr. Galántai Györgyöt, a Sárvári Járási Hivatal vezetőjét; dr. Szijártó Valéria sárvári jegyzőt, dr. Tiborcz Jánost, Vas megye rendőrfőkapitányát; dr. Fekete Attilát, a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóját; Erdélyi Krisztián Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatót, a rendezvény szervezésében a kezdetektől aktívan részt vevő Szijártó László megyei közgyűlési képviselőt, Ivánkovics Ferenc vásárosmiskei, Őr Zoltán őriszentpéteri és Albert Attila magyarszombatfai polgármestereket, Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendezőt.

(fotó: Nagy Ildikó)

Borbély László örömmel számolt be arról, hogy a vásárosmiskei hegy 23 pincéjébe bevezették az áramot, dr. Galántai György az Orbán-napi hagyomány éltetését méltatta, V. Németh Zsolt pedig arra, a szőlőhegyek megújítását szorgalmazó mintaprogramra hívta fel a helyi egyesület és önkormányzat képviselőinek figyelmét, amelyre közösen pályázhatnak.

Míg Balasi István plébános és Harcsár Sándor evangélikus lelkészek ökumenikus istentiszteleten kértek áldást a hegy termésére, az árnyékban lázasan készülődtek fellépésükre a táncos gyerekek. Tűz-oltó bemutató is volt, a Pannnon Helyi Termék Klaszter őstermelői sajtokat, lekvárokat, szörpöket, süteményeket kínáltak. Az idei borversenyre 18 mintát küldtek a gazdák, Dan Árpád első, Bősze Imre második, Góczán Győző harmadik helyen végzett, mindhárman fehérborral neveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!