Vasszécseny

2016.07.23. 09:51

Vasszécsenyben a jó kapcsolat a záloga és a garanciája a fejlődésnek - Szerethető települést álmodtak meg maguknak

VASSZÉCSENY - A Gyöngyös-patak mentén fekvő településnek komoly történelme van, melyet becsülnek, emlékei most is láthatók. A helyi közösség egy élhető és szerethető Vasszécsenyt álmodott meg és meg is teremtették azt.

Bajdó Bettina

Vasszécseny a 87-es főút mentén, a Gyöngyös-patak jobb partján fekszik. A mai község Lipárt és Szécseny falvak egyesítéséből jött létre 1948-ban. A történelme régmúltra nyúlik vissza, 1283-ban említik először. Már a római korban lakott hely volt, határában haladt a Savariát Sopianaeval összekötő római út. Több nagy múltú család is élt a településen és gazdagították a községet: Egy lebontott vár helyén építette fel az 1710-es években gróf Batthyány Alajos a mai is álló barokk ó-kastélyt. A falu birtokosai a 18. században az Ebergényiek lettek, akik 1790 körül új kastélyt építettek itt.

Fotó: Bajdó Bettina

Zsolnai Zoltán polgármester elmondta, hogy a településen a fejlődés folyamatos és töretlen, nemcsak az egy év híján 800 éves múltjukra büszkék, hanem a jelenükre is. A településen minden szolgáltatás rendelkezésre áll: a legnagyobb vonzereje a csend, a nyugalom, a jó levegő, s az, hogy innen Szombathely is elérhető közelségben van.

- Van iskolánk, óvodánk és bölcsődénk is - folytatta a polgármester. - Ez utóbbira nagyon büszkék vagyunk, hiszen nem sok településen sikerült megvalósítani a legkisebb korú gyermekek ellátását. Nálunk így a bölcsődétől az általános iskola 8. osztályáig minden helyben van. Nemcsak Vasszécseny gyermekei járnak ide, hanem a környező településekről is, hiszen körzeti szerepet is betöltünk. Ez pedig komoly felelősségvállalást jelent. Nálunk jelentős az idegenforgalom, vannak szálláshelyek, éttermek, még kézműves fagylalttal is tudunk kedveskedni az ide érkezőknek. Van több boltunk, postánk, orvosi rendelőnk is. Nemrég érkezett hozzánk dr. Nagypál Judit háziorvos, komoly egészségügyi beruházásokat hajtottunk végre és tervezünk is. Úgy gondoljuk, hogy az idősek támogatása jelentős feladat számunkra.

A településen komoly beruházások zajlottak: egy éve, magánerős beruházásban, uniós forrásból felújították a település legidősebb házát, ma vendégházként üzemel. Alig találni rossz állapotú önkormányzati ingatlant, a régi iskola épülete vár még hasznosításra. Terv már itt is van, közösségi funkciót adnának az épületnek.

- Minden évben pályázunk, hogy előre léphessünk, de csínján kell bánni a felújításokkal, hiszen utána az épületeket fent is kell tartani - emelte ki Zsolnai Zoltán. - Az utolsó nagy projektünk a kerékpárút megépítése volt, ez közel 200 millió forintba került. Nehéz és költséges munka volt, sok közművet kellett kiváltani. Ezzel megvalósulhatott a több mint két évtizedes elképzelés, a Bucsutól Kámig tartó kerékpárút egy kritikus szakasza. Reméljük, hogy hamarosan megkezdődik a volt rumi vasút nyomvonalán a Csempeszkopács felé vezető külterületi, mintegy három kilométeres szakasz építése is. Komoly beruházás előtt állunk a szombathelyi tankerülettel közös konzorciumban, az iskolát szeretnénk felújítani. Több mint 10 éve várunk a lehetőségre, nagy reményeket fűzünk hozzá. A megközelítőleg 100 millió forintból általános felújításra kerülne sor, akadálymentesítésre és teljes körű energetikai beruházásokra.

A község egyik gyöngyszeme az óvoda épülete, mely minden kényelmet megad az apróságoknak. Itt is teljes felújítás történt, kicserélték a tetőszerkezetet, hőszigetelték az épületet és biokazánt építettek be. Nem utolsó sorban önálló játszótérrel is büszkélkedhet az intézmény. De nem ez az egyetlen játszótér a községben, játszóparkot alakítottak ki, ahová bárki ingyenesen bemehet. Még busszal is érkeznek a környező településekről a kicsik és nagyok, hogy önfeledten kikapcsolódhassanak. A játszópark mellett található a sportcentrum, hiszen kiemelkedő sportélet zajlik a településen. Emellett komoly civil élet is van, támogatják a művészetet és a kultúrát. Pődör György, Vasszécsenyben élő költőtanár, a mini kulturális bizottság vezetője és a Művelődési Ház vezetője, Fabriciusz Bence Alpár gondoskodik arról, hogy megfelelő programok legyenek a településen. Pődör György saját erőből Ásványmúzeumot és földtani bemutatótermet hozott létre a Gyöngyös utcában, 120 négyzetméteren. A Pungor Ernő Művelődési Ház és Könyvtár, Teleház is teljesen megújult, benne több kiállítóterem, könyvtár is működik, elérhető a tánc-, a zene-, a nyelv- és a számítógép-, valamint a gépjárműoktatás is.

- Az idősekre is nagy figyelmet fordítunk - tette hozzá a polgármester. - Hagyomány, hogy a falunap utáni csütörtökön buszt bérelünk, hogy kirándulni vigyük őket. Idén a Ság hegyre és környékére látogattak el. A településen 1488-an élnek, sok a gyermek. Ők jelentik számunkra a jövőt. Az elmúlt 14 évben mindenkivel próbáltam megtalálni a közös hangot, s úgy érzem, ez sikerült is. A jó kapcsolat a záloga és a garanciája a fejlődésnek. Közösen dolgozunk, s próbálunk olyan szolgáltatások biztosítani, ami a városokban érhető el. A helyi közösség egy élhető és szerethető Vasszécsenyt álmodott meg és meg is teremtettük azt. Az én szerepem ebben, hogy az ehhez szükséges kommunikációban segítsek, valamint a háttérben a pénzügyi finanszírozást biztosítani tudjuk. A helyben maradás erősíti a települést, nem kell félnünk az elöregedéstől. Szeretnénk, ha a 800. évforduló után az 1000. évfordulót is megünnepelnék.

Annak, aki ellátogat a településre, feltétlenül látnia kell az Ó- és az Új-Ebergényi-kastélyt, ezek szálloda és rendezvényközpontként működnek. A temetőben álló szécsenyi római katolikus templomot 1837-ben Ebergényi Benedek építtette át. Lipárt Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték a római katolikus templomot. A műemlék magtárépület a 18. században épült, a hagyomány szerint egykor kolostor volt benne.

Fotó: Vasszécseny Önkormányzata

Zsolnai Zoltán polgármester elmondta, sok a gyermek a településen, az ő kényelmükről minden szinten próbálnak gondoskodni. A község egyik gyöngyszeme az óvoda épülete, mely minden kényelmet megad az apróságoknak. Látnivalókból sincs hiány a községben: több templom, kastély, gyönyörű házak, utcák várják az ide látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!