Új vírus - A vasi megyeszékhelyre három oltóközpontot terveznek

A tervek szerint három oltóközpontban, mintegy négyezer forintért lehetne beadatni a H1N1 elleni vakcinát a vasi megyeszékhelyen.

Bajdó Bettina

Oltóközpontokat jelölt ki az Egészségügyi Minisztérium, hogy megkönnyítse az H1N1 vírus elleni oltóanyaghoz való hozzájutást azoknak, akiknek nem jár ingyenesen a vakcina.

Országosan kétszáz ilyen hely lesz, a hét végéig 30 kezdi meg működését tesztüzemmódban, a jövő hét végére pedig valamennyi működik majd. Erre azért is van szükség, mert az elmúlt hetekben sok patikában nem lehetett hozzájutni az oltóanyaghoz.

Az állam hatmillió adagot rendelt meg a gyártótól, az október végi statisztikák szerint viszont összesen négyszázezer ember oltatta be magát.

Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos elmondta, hogy  az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat küldött javaslatot a kormányzati koordinációs bizottságnak arról, hogy hol legyenek oltóközpontok Szombathelyen. Eddig nem kaptak visszajelzést, hogy elfogadták-e javaslataikat.

A Markusovszky kórház, a MÁV rendelő és a tisztiorvosi szolgálat épülete lehet alkalmas a feladat ellátására  folytatta a tiszti főorvos.  A tervek szerint a központokban lehet megvásárolni a vakcinát és helyben beoltják az embereket.

Az oltásért fizetni kell, bár erről sincs még határozat, de a tervek szerint négyezer forintba kerülne. Az oltóanyag 1930 forint, s ugyanennyit kérnénk a beadásért is. Azzal, hogy valaki az oltóközpontban kéri a vakcinát, a receptfelíratásra és a kiváltásra szánt időt spórolhatja meg.  

Időközben elérte a járványos szintet az újinfluenza vírus okozta megbetegedések száma Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a 46. héten 22 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

Vas megyében még nincs járvány, de a küszöbén állunk. Hirtelen, akár óráról órára emelkedhet a megbetegedések száma.  Stánitz Éva hozzátette,  Szombathelyen eddig egy gyermek szervezetében mutatták ki a H1N1 vírust, de sokan fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A szakemberek szerint december közepére érhet a járvány a megyébe. Az oltást még érdemes beadatni, 10-14  nap kell a teljes védettség kialakulásához.  Annak a szervezetében, aki beoltatja magát, pár órán belül megindul a védekezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!