Az ország legszebbje

4 órája

Exkluzív interjú dr. Kenéz Nórával, a Miss Universe Hungary győztesével

Néhány napja került a fejére a korona, azóta fenekestül felfordult az élete. A vasi dr. Kenéz Nórát választották az ország legszebbjének a Miss Universe Hungary szombatihelyi döntőjén. A 28 éves lány novemberben Mexikóba utazik, itt képviseli a világversenyen hazánkat.

Vaol.hu

Sokan azt gondolják, hogy a szépségversenyek csak üresfejű, parancsra mosolygó és világbékét hajtogató lányokról szólnak, A vasi dr. Kenéz Nóra, a Miss Universe Hungary frissen koronázott királynője ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. A diplomás gyógyszerész nemcsak gyönyörű, hanem intelligens, céltudatos és rendkívül elhivatott is. A szombati győzelme után novemberben Mexikóban fogja képviselni hazánkat a világ egyik legnagyobb szépségversenyén. Beszélgetésünk során a versenyre való felkészüléséről, a sztereotípiák megdöntéséről és a személyes élményeiről mesélt.

Nóra gyógyszerészként végzett, most a Miss Universe Hungary döntőjén került rá korona.
Nóra gyógyszerészként végzett, most a Miss Universe Hungary döntőjén került rá korona.

Úristen, tényleg én lettem a Miss Universe Hungary!

Első kérdésünk az volt: számított-e a győzelemre? Mint elmondta, hisz a manifesztációban, szóval már a verseny előtt is kicsit elképzelte, milyen érzés lehet királynőnek lenni. - Nem zuhantam volna össze, ha nem nyerek, de persze végig reménykedtem benne. Külön megtiszteltetés, hogy egy ilyen közegben lehettem első: minden versenytársam a TOP 12-ben kifejezetten intelligens és értelmes volt, nagyon jó csapatot sikerült összeválogatni idén - fogalmaz a királynő.

 - Amikor kimondták, hogy én nyertem, földbe gyökerezett a lábam. Bár reméltem, hogy így lesz, a pillanatnyi meglepetés óriási volt. Kellett azért pár óra, mire felfogtam, hogy tényleg én nyertem és hogy tényleg én fogom képviselni Magyarországot a legnagyobb világversenyen Mexikóban - mesél az első pillanatokról.

Miss Universe Hungary
A Miss Universe Hungary győztese dr. Kenéz Nóra 
Fotó: VN/Dr. Kenéz Nóra 

Családja rendkívül büszke rá

Hozzátette, a döntő legszebb momentuma az volt, amikor meglátta édesanyját sírni az örömtől a közönség soraiban, édesapja eközben lelkesen videózott, a családja az első sorból nézte végig a döntőt és végig szorítottak Nóra győzelméért. Korábban mi is megírtuk, hogy Nóra Szombathelyen nőtt fel. 

Köztudott, hogy a magyar lányok gyönyörűek, de én mindig úgy éreztem, hogy országon belül Szombathelyen kifejezetten szép és okos lányok élnek. A Bolyais, középiskolai osztályomból is simán ki lehetett volna választani egy top 12-es mezőnyt. Nagyon büszke vagyok, hogy innen indulhattam - fogalmaz a szépségkirálynő.

A győzelem óta minden nagyon felgyorsult körülötte: interjúk, tévé- és rádióműsorok, és persze a felkészülés Mexikóra. De ami a legfontosabb: vőlegényével most szervezik az esküvőjüket, így ez is izgalmas része lesz a következő hónapoknak. 

Neki még szoknia kell, hogy a menyasszonya - ahogy ő fogalmaz - az univerzum királynője - nevet fel Nóra - de nagyon büszke rám, abszolút mindenben támogat, szerencsés vagyok, ő az én bástyám.

A vasi lány, aki felülírja a szépségversenyek sztereotípiáit

Azt is megosztotta velünk, hogy elképesztően sok pozitív visszajelzést kapott a győzelem óta. Volt, aki azt mondta, hogy idén csak miatta reméli, hogy Magyarország előkelő helyezést fog elérni a világversenyen. 

Meglepte ez a jóindulat, azért számított negatív visszajelzésekre is, tudja, mennyi negatív sztereotípia él az emberek fejében a szépségversenyekkel kapcsolatban. 

Azt remélem, hogy valamilyen szinten meghoztam a változást, felül tudom írni ezt a képet. Egyetemi végzettségem van, a vőlegényemmel most készülünk az esküvőnkre, azt sem húzhatják rám, hogy dubajozok, rendkívül fontos nekem a család és hagyományos értékrend. Azt hittem a szépségversenyek negatív megítélése a magyarok rossz hozzáállása miatt van, de úgy tűnik, egy más típusú rendszerrel abszolút tudnak támogatóak lenni - emelte ki.

 

 

Hogyan készül a magyar Miss Universe Mexikóra?

Nórának egy hónapja van felkészülni a világversenyre, ahol 130 ország legszebb lányaival mérkőzik meg. Mint mondja, a legfontosabb a színpadi mozgás és az interjú, erre kapják a hölgyek a legtöbb pontot. A beszélgetésben kitérnek komoly és kényes témákra is: világpolitika, abortusz, gazdaság - nemcsak a vélemény számít, hanem az is, hogyan tudják kezelni a helyzeteket és hogyan tudják kifejezni magukat, kifejteni a véleményüket egy-egy témában.

És persze a ruha sem utolsó szempont: minden ország a saját nemzetéhez passzoló kreációt visel majd. 

A nemzeti ruha általában extravagáns, egy hatalmas pántlikával vagy monumetális magyar motívumokkal, ezen kívül lesz egy estélyi ruhám is, mindkettőt Király Beáta tervezi majd.  És persze ott van a fürdőruhás vonulás is, ami nagyon fontos része az értékelésnek – ebben a latin-amerikai lányok különösen erősek.

Mint mondja, külföldön egy külön szakma a szépségverseny-coach, aki kifejezetten az ilyen versenyekre jelentkező lányokkal foglalkozik. Itthon ennek nem nagyon van kultúrája, ezért a vasi lány autodidakta módon, videókból készül fel a versenyre. A thai és dél-amerikai lányok éveket töltenek a felkészüléssel, olyan is van, aki már gyerekkorától erre készülnek, neki most kell gyorsan felzárkózni. A verseny hivatalos nyelve az angol lesz, Nóra beszéli a nyelvet, de a felkészülés részeként ennek gyakorlását is tervezi. 

A világverseny győztese egy élethosszig tartó titulust kap, magyar viszonylatban felfoghatatlan pénznyereményt, autót, nyaralót, lakást, tehát élete végéig megél a Miss Universe szépségkirálynő címből - tudjuk meg.

– Tudom, hogy nagyon erős a mezőny, 130 ország legszebb lányai vesznek részt. A Miss Universe verseny a legnagyobb és legnépszerűbb szépségverseny a világon és Magyarország már évek óta nem tudott helyezést elérni. A legjobb eredmény Konkoly Ági nevéhez fűzhető, amikor 2012-ben bejutott a top 12-be. 

Mindent meg fogok tenni a jó helyezésért, de persze a lényeg, hogy Magyarországot méltóképpen képviseljem, és erős üzenetet közvetítsek: a magyar lányok nemcsak szépek, hanem intelligensek és céltudatosak is.

November 16-án drukkolhatunk Nórának, aki a magyar lányok szépségét és tehetségét fogja bemutatni a világ előtt Mexikóban!

Miss Universe dr. Kenéz Nóra névjegye

  • A vasi lány Szombathelyen nőtt fel családjával, egy Csónakázó-tó közeli házban.
  • Szombathelyen érettségizett az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.
  • Gyógyszerész karon végzett a budapesti Semmeweis Egyetemen.
  • Tavaly már indult ezen a szépségversenyen, akkor másodikként végzett. 
  • Kedvesével három és fél éve alkotnak egy párt, most készülnek esküvőjükre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában