Hamburgerteszt

2 órája

McDonald's: hol finomabb, Magyarországon vagy az Ausztriában?

Összehasonlítottuk, vajon hol ehetünk finomabbat a gyorsétteremben, Magyarországon vagy Ausztriában. Cikkünkben hozzuk, hogy mire jutottunk, sőt a McDonald's árait is összehasonlítjuk.

Polgár Patrícia

Fotó: Polgár Patrícia

Ahhoz, hogy az összehasonlításunk teljes legyen, mindkét McDonald's-ban ugyanazokat a termékeket vásároltuk meg: Big Macet, sajtburgert és közepes sült krumplit. Kicsomagolva a termékeket, már ránézésre is tapasztaltunk különbségeket: Ausztriában több krumplit kaptunk, ahogy az is jól látszott, hogy a szomszédban a Big Macben sokkal több a saláta, mint nálunk.

Összehasonlítás: jobb oldalon a magyar McDonald's, bal oldalon az ausztriai termékei.
Összehasonlítás: jobb oldalon a magyar McDonald's, bal oldalon az ausztriai termékei.
Fotó: Polgár Patrícia

A látottak alapján arra számítottunk, hogy biztosan finomabbat is eszünk, ha az osztrák termékeket kóstoljunk, de nem így történt. A burgerekről és a krumpliról is elmondható, hogy a magyar változat sokkal erőteljesebb, gazdagabb ízű volt, az osztrákoknál visszafogottabb ízekkel találkoztunk – nem kergetünk illúziókat, valószínű, hogy ezt az ízfokozóknak tudhatjuk be, mégiscsak gyorsétteremről beszélünk. Egy azonban biztos: a McDonald’s úgy tűnik, hogy igyekszik a termékei ízvilágát az adott országban általánosnak mondható ízlésre szabni: a magyar Big Macben több és fűszeresebb a szósz, hagymásabb az íze és kevesebb zöldséget tartalmaz. A sajtburger is sokkal erőteljesebb ízű nálunk, a sült krumpli pedig sósabb. Összességében mindegyik kóstolt termék finom volt, de más.

McDonald's: De hol nagyobb a választék?
 

A rendeléskor válogatva hamar kiderült számunkra, hogy néhány kilométerrel nyugatra sokkal nagyobb a választék. Az aktuális ajánlat sem ugyanaz, az ausztriai McDonald's-ban az új szendvicsek a Steakhouse címszó alatt futnak, nálunk éppen BBQ-finomságokat lehet kapni. Míg nálunk kapható gluténmentes hamburger, Ausztriában ilyet nem találtunk, növényi alapú „húspogácsával” készülteket viszont igen. McNuggetsből többféle kiszerelést árulnak Ausztriában. A szószoknál a választék mértékében nincs eltérés, egyszerűen csak többségében más fajtákat választhatunk, mint itthon. A saláta-választék hasonló, ahogy az édesség-kínálat is, utóbbi esetében is az ízesítés az eltérő: nálunk pisztáciás, Baci-s és M&M’s-es McFlurry-t vehetünk, Ausztriában Lotus-kekszes, Oreo-s és a Pick Up nevet viselő kekszes változat elérhető. Az italoknál az egyetlen különbség, hogy Ausztriában Almdudler is kapható. Ausztriában az úgynevezett Nice Price menüben spórolhatunk, amiben 4-5 (~1600-2000 forint) euróért juthatunk a hamburger - kis üdítő- közepes sültkrumpli hármashoz különböző verziókban. Nálunk a Bejövő ajánlatban két burgert, egy kis üdítőt és kis krumplit vehetünk 1.490 forintért.

Hol éri meg jobban?

Magyarországon a 100 forintos elviteli díjjal együtt 3.760 forintot fizettünk, míg Ausztriában 9,8 eurót (négyszáz forinttal átszámítva 3.920 forintot), itt azonban nem számítottak fel pluszösszeget azért, mert nem az étteremben fogyasztottuk el a rendelést.

Van, aki nem csak az üdítők széles választékával találkozott az ausztriai Mekiben, egy júniusi TikTok-videó szerint akad olyan üzlet, hol még sört is árulnak: 

Terméktesztek:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!