Bevásároltunk, leteszteltük

4 órája

A magyar vagy az osztrák Nutella a finomabb? - Videón a mindent eldöntő termékteszt

Összehasonlítottunk néhány Ausztriában és Magyarországon is kapható terméket. Kíváncsiak voltunk, vajon ugyanazt kapjuk a pénzünkért itthon, mint külföldön? A tesztünk tapasztalatai szerint van olyan termék, ami a szomszédban és itthon is megegyezik, a többségnél azonban éreztünk eltéréseket. De hogy melyik ország termékei finomabbak? Cikkünkből kiderül.

Polgár Patrícia

Vajon melyik Nutella a jobb, az osztrák, vagy a magyar? Van különbség?

Fotó: Unger Tamás

Még a nyáron robbant ki az úgynevezett Fanta-botrány, miszerint a gyártó nem egyforma minőségű terméket kínál a különböző országokban. Vajon az osztrák, vagy a magyar üdítőből készülne finomabb fantaszelet? Vagy mi a helyzet az igazán közkedvelt Nutella ízével?

termékteszt, Nutella
A nagy termékteszt: bevásároltunk Ausztriában és Magyarországon, összehasonlítottuk a termékeket: Nutella, Fanta, babérlevél, Heinz, Milka, Haribo
Fotó: Unger Tamás

Nutella, Fanta, babérlevél, Heinz, Milka, Haribo - Induljon a nagy termékteszt!

Ausztriában és Magyarországon ugyanúgy öt százalékos narancslé-sűrítményből készült Fanta kapható, mégis tapasztaltunk eltéréseket már az első tesztalanyunknál is. Küllemre teljesen hasonló volt a két ital, azt azonban már a felbontásnál is észrevettük, hogy a magyarországi változat sokkal szénsavasabb, míg az ausztriai ital édesebb, narancsosabb ízű.

A termékteszt második alanya a táblás Milka tejcsokiját kóstoltuk meg. Mivel a két termék csomagolása száz százalékban megegyezett, arra számítottunk, hogy az ízük is hasonló lesz, tévedtünk. Az Ausztriában kapható Milka sokkal lágyabb, kakaósabb ízvilággal bírt, míg a magyarországi jóval édesebb volt.

A Nutellával kapcsolatban látatlanban mertünk jósolni, hogy az osztrák lesz a finomabb – megérzésünk be is vált, az Ausztriában kapható mogyorókrém sokkal mogyorósabb, kakaósabb volt. Egy kicsit még a színe is sötétebb, mint a magyarnak, amit sokkal cukrosabbnak éreztünk – a tápérték táblázat szerint alig egy százalékkal több cukor van a magyarban.

A Heinz ketchupja volt a következő „áldozatunk”. Az ausztriai termék-teszteléskor kissé savanykás, kevésbé markáns ízvilágot éreztünk, míg a magyar édesebb, ízesebb volt. Az összetevők listájánál eltérést nem tapasztaltunk, ám mivel nem részletezték, hogy milyen fűszerek kerültek beléjük, arra tudunk gondolni, hogy a fűszerezés okozta a jelentős ízbéli eltérést.

A Haribo ikonikus gumimacijait is megkóstoltuk, amelyek már ránézésre és tapintásra is másabbak voltak osztrák társaiknál. Míg az osztrák macik sokkal puhábbak és fényesebbek, a magyar „testvéreik” keményebbek, mattabbak voltak és a színük sem volt olyan intenzív. Ízre az osztrák gumicukor volt intenzívebb, gyümölcsösebb.

Több helyről hallottuk, hogy a babérlevélből Magyarországon silányabb minőség kapható, mi ezt nem tapasztaltuk, kibontva a két terméket mindkettőben ugyanúgy egész leveleket találtunk.

A Fanta esetében mind az öt tesztelőnk az osztrákot hozta ki győztesnek. A többség a Milkával kapcsolatban is így érzett, ám volt, akinek a Magyarországon kapható ízlett jobban. A Nutella nem nehezítette meg a dolgunkat, egyértelmű döntés született, az ausztriait éreztük finomabbnak, ugyanígy a Haribo gumimacijait is. A ketchupból azonban egyértelműen a magyar volt a finomabb. Korábbi terméktesztünknél (igaz, az vakteszt volt), érdekes módon a többség a magyar termékeket találta finomabbnak.

Az ár sem mindegy

És hogy pénzügyileg melyik vásárlás érte meg jobban? Ebben az esetben az összehasonlításunk hitelessége érdekében a Fantát nem számoljuk hozzá a végösszeghez, hiszen a cukros verzióból itthon csak kisebb kiszerelést tudtunk vásárolni. Ezt levonva, az Euró árfolyamát négyszáz forintra kerekítve Ausztriában 11, 85 Eurót, azaz 4.740 forintot, Magyarországon 3.595 forintot fizettünk. A leginkább szembetűnő árkülönbséget a babérlevél esetében tapasztaltuk: ezt Ausztriában 1.116 forintért (2,79 Euró), míg itthon 259 forintért vásároltuk meg. A Haribo kivételével valamennyi termék drágább volt Ausztriában, mint itthon.

A magyar vagy az osztrák termékek a jobbak? Videó:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában