Nemzeti ünnep

2 órája

V. Németh Zsolt Csákánydoroszlón: Azt is megtanította nekünk '56, jól figyeljünk oda, kit követünk

Csákánydoroszlón is megemlékeztek 1956 hőseiről kedden. A művelődési házban V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő volt a szónok.

Fotó: Novák Roland

– Az ókori Rómában a földműves, a halász, a hajós és a katona márciustól októberig volt aktív. Nem így történt a 20. századi Magyarországon: 1956-ban a magyar egyetemisták, katonák, földművesek nem tették el télire szerszámaikat, fegyvereiket, sőt olyanok is kézbe fogták ezeket, akik békés természetük, ártatlanságuk, hitük és értékrendjük szerint sosem gondolták volna, hogy tud olyan történni, ami miatt ezt megteszik. Azon az őszön nem lehetett a télre készülő ember nyugalmával elfogadni, hogy rövidülnek a napok és egyre nő a sötétség. A hőmérséklet csökkenésével a légkör lett fojtogató.  A rövidülő nappalokkal a szabadságunk is fogyatkozott. Az egyre hosszabbra nyúló árnyakkal a félelem és az igazságtalanság nőtt együtt. Nemzeti értékeinket és identitásunkat készültek eltenni hosszú téli álomra. Ezt nem tűrték tovább ’56-os elődeink - fogalmazott ünnepi szónoklatában V. Németh Zsolt államtitkár.

V. Németh Zsolt
V. Németh Zsolt államtitkár mondott ünnepi beszédet Csákánydoroszló kultúrházában kedden
Fotó: Novák Roland

 

Mint mondta, azóta a magyar kalendárium októberében mindig van egy villanásnyi tavasz. Egy nap – az ’56-os forradalom kitöréséé – ami kisüt a csendes őszi napok sorából éles fényével, nem múló örömével, fájdalmával és büszkeségével. 

V. Németh Zsolt '56 tanulságairól is szólt

A forradalom jelképévé váló lyukas zászlóról azt mondta: jelentéssel az ruházza fel, hogy kik fogják a kezükben és mihez kezdenek vele. 

– Ezt is megtanította nekünk ’56: hogy jól figyeljünk oda, kire nézünk fel, kit követünk. Győződjünk meg arról, hogy aki irányt mutat, eredményt ígér nemzetünknek, az vajon azt hordja-e a szíve alatt, amit a zászlóra tűz.

 

Tamási Áront idézte: „Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.” Majd Ferenc pápát: „Aki vezető, szeresse a népét. Mert az a vezető, aki nem szereti népét, nem tud kormányozni: maximum fegyelmezni tud.” – Mi ezt is megtanultuk az ’56 előtti és utáni viharos években, mondta. 

Majd azt fogalmazta meg óhajként: ma, amikor abban a jogállamban, demokráciában, szabadságban és önrendelkezésben telnek napjaink, amiért elődeink ’56-ban harcoltak, magunkban is találjuk meg a fényt, ami értelmet, álmokat, erőt, irányt, támaszt ad. 

Csákánydoroszló
V. Németh Zsolt és Kevy Albert is megkoszorúzta a csákánydoroszlói Emlékművet
Fotó: Novák Roland

Csákánydoroszlón a megemlékezés a templomkertben, az 1956-os Emlékműnél koszorúzással kezdődött, a Vas Vármegyei Közgyűlés képviseletében Kevy Albert hajtott fejet. A művelődési házban köszöntőt mondott Musits József polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Csaba József Általános Iskola 7. osztályosai, a Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola növendékei, valamint az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola gitár- és zongoracsoportja. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában