Kicsit megégett

2024.11.04. 07:00

Sparheltben sütöttünk sütőtököt - Az ősz kedvence igazi vitaminbomba, receptet is mutatunk - videó

Jó étvágyat! Tavasszal elültettük magokat, nyáron gondoztuk, öntöztük, ősszel leszedtük, most pedig megsütöttük az ősz kedvencét, a sütőtököt.

Horváth László

Azt mondják, a sütőtök akkor igazán finom, ha sütés előtt, még a földön el kicsit megcsípi a dér. Azok szerencséseknek, akinek van konyhakertjük, és vetettek ebből a zöldségből, akkor már csak pár napot kell várni, mert az időjárás előrejelzés szerint a következő napokban enyhe fagy várható. Mi most nem voltunk ennyire türelmesek, a héten megsütöttük a házikertben termett sütőtököt. Mégpedig nem is akármiben, egy fatüzelésű, sparheltben készítettük el a tököt. Igaz, itt ott megégett, talán kormos is maradt, de ettől lett igazán finom.

Sütőtököt
 a héten megsütöttük a házikertben termett sütőtököt
Forrás: Illusztráció!

A folytatáshoz a vaol.hu gasztro podcastját hívtuk segítségül. Előzetesen megtudtuk, a sütőtököt annál is sokoldalúbban felhasználhatjuk, mint ahogy eddig gondoltuk. A finom, jótékony élettani hatású őszi csemege ráadásul a kalóriabevitelünket sem terheli túl.

Vidos Márió mesterszakács rengeteg felhasználási tippet adott a nyersen, smoothie-ba mixelt sütőtöktől a krémlevesen át egészen a sütőtökös pogácsáig, vagy brownie-ig. Megtudtuk azt is, meddig tárolható el a zöldség és hogy mit tegyünk a megmaradt sütőtökkel.

Mint azt a mindmegette.hu oldalán olvashatjuk, az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták: Kanadai sütőtök, Piros hokkaido vagy japán sütőtök, Nagydobosi sütőtök, úritök, Delicata tök, édesburgonya tök, Provance-i muskotály sütőtök.

Sokan talán nem is tudják, de a sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre. Mivel a sütőtök kalória tartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, így érdemes kihasználni a szeptembertől januárig tartó szezonját. Bár rengetegféleképpen elkészíthető, a legegyszerűbb és egyben legjobb formája szimplán felszeletelve, sütőben gyors megsütve.

Sütőtök sütése sütőben: íme, a tökéletes recept

  1. A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk.
  2. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
  3. A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük.
  4. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-15 percig.
  5. A fóliát levesszük, és további nagyjából 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
  6. Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!