Újabb hőhullám érkezik

2024.08.06. 09:00

Melegrekord: soha nem volt még ilyen júliusunk Vas vármegyében - szakértőt kérdeztünk

Ahogy azt sejteni lehetett, a szűnni nem akaró kánikula megtette hatását – 23,4 Celsius fok lett a múlt havi középhőmérséklet. Ezzel megdőlt a júliusi melegrekord.

Cseh-Egyed Bernadett

Február és március után júliusban harmadszorra dőlt meg a havi melegrekord idén Vas vármegyében. A múlt hónapban 15 nap kúszott 30 Celsius fok fölé a hőmérő higanyszála, a legmagasabb értéket34,4 fokot július 10-én regisztrálta Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A rekordot mégsem ennek köszönhetjük, 2007-ben például ennél is több és melegebb júliusi napunk volt. Akkor azonban nagy volt a napi hőingás, éjszakánként lehűlt a levegő, idén nyolc éjszaka 20 fok felett maradtak a mimimumok mutatott rá a szakember. 

Megdőlt a júliusi melegrekord Vasban
Megdőlt a júliusi melegrekord Vasban - így talán még bírható a hőség?
Fotó: Unger Tamás / VN

Megtudtuk: mindössze 43 milliméternyi csapadék hullott ebben az időszakban Szombathelyen, ez a fele az ilyenkor szokásosnak. Bőven élvezhettük cserébe a napsütést: a napfényes órák száma (315,8) mintegy 50 órával több az átlagosnál. Mindezt tetézi, hogy a 63 százalékos átlagos légnedvesség következtében a ténylegesnél is melegebbnek érezhettük a levegőt. 

A júliusi melegrekord után vajon megdől az augusztusi is?  

A valaha mért legmelegebb hónap 1992 augusztusa volt a vasi vármegyeszékhelyen, az akkori 24,4 Celsius-fokos havi átlagot azóta sem közelítettük meg.

Pétervári Tibor elmondta, újabb hőhullám érkezik. Csütörtök-pénteken még előfordulhat zápor-zivatar, de a hétvégén ismét 30 fok feletti értékeket mérhetünk.  A mostani modellek szerint jövő hét elején tovább melegszik a levegő, akár a 35 Celsius fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála. Az első felfrissülés augusztus 17-i hétvégén érkezhet, de ez még messze van. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!