Megelőzhető lenne

2024.08.31. 16:06

Balatoni tragédiák: néhány nap alatt hárman vesztették életüket a tóban

Odafigyeléssel, felelős magatartással megelőzhetően a vízi tragédiák, közölte a veol.hu-val Orbán Zoltán alezredes, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Vaol.hu

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóvezetői idén augusztus 30-ig 192 esetben 379 embert mentettek ki a Balatonból

Orbán Zoltán kiemelte, a Balatonon az elmúlt öt évben egyik vízbefulladás sem kapcsolódott olyan jellegű esethez, mint például hajók ütközése, süllyedése, amelyet veszélyhelyzetet okozta volna - írja a veol.hu.

Balatoni tragédiák: az egészség és a felelőtlenség is közrejátszik

Az alezredes elmondta továbbá, az idősebbek, az 55-85 év közöttiek komoly alapbetegségek miatti rosszullétek és eszméletvesztések miatt fulladtak vízbe, a fiatalok, a 21-37 év közöttiek pedig felelőtlenség, hiányos úszástudás, illetve biztonsági eszközök, mint például mentőmellény hiánya miatt fulladtak vízbe, kerültek veszélybe. 

Augusztus 28-ig hatszor volt országosan elrendelt hőségriadó. A hőségriasztásokkal összefüggésben ötször történt vízbefulladás a turisztikai idényben. Az alezredes a megelőzés érdekében javasolta, ismerjük meg azt a helyet ahová nyaralni megyünk. A helyszínen kérdezzük meg a strand jellemzőit: hol, milyen mély a víz, vannak-e a mederben hirtelen leszakadások, lyukak, áramlások, sodrás? A Balaton déli partján jellemző ugyanis a marás, amikor a meder rövidtávon sokat mélyül, szinte leszakad, ami nem látszik a felszínről.

A teljes írás IDE kattintva  olvasható el >>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában