Vádemelés

8 órája

Spanyolországban is tevékenykedő kábítószerbandára csaptak le a rendőrök - Zalába is vezettek szálak

Spanyolországban termesztette a marihuánát az a magyar állampolgárságú személy, akivel szemben a Zala Vármegyei Főügyészség emelt vádat. Miután a férfinak társai is voltak, így az öt vádlottnak jelentős mennyiségű kábítószerre bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kell felelnie.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: H_Ko

Minderről a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatta a Zala Hírlapot. Mint írta: Az I. rendű vádlott 2019. év elejétől egyik vádlott társa édesanyjának tulajdonát képező, Spanyolországban lévő ingatlanon marihuánát termesztett, illetve más, ismeretlen termesztőktől marihuánát vásárolt. A kábítószert bűntársai bevonásával, kamionnal Magyarországra szállíttatta és itthon, egy pontosan ismertté nem vált elosztó hálózat útján értékesítette. A termesztést és az ültetvény működtetését a vádlottak személyesen felügyelték, vagy erre kertészeket bíztak meg - számolt be róla a zaol.hu.

A más termesztőktől beszerzett és az ültetvényen termesztett marihuánát a vádlottak kamionokba pakolták, közöttük a fuvarszervezés, a tolmácsolás a Magyarországra szállítás és az üzletkötés feladatai szervezett módon oszlottak meg.

A vádlottak egy népszerű csevegő alkalmazáson keresztül kommunikáltak egymással, a szállítmány célba juttatását az I. rendű vádlott koordináták megadásával irányította, végül az áru Magyarországon, egy albertirsai telephelyen került elhelyezésre. A kábítószer-kereskedelmi hálózatban részt vevő V. rendű vádlottnak az volt a feladata, hogy a telephelyre beérkező szállítmányokat Budapest III. kerületébe szállítsa, azonban a marihuána későbbi sorsa, így az értékesítési lánc ismeretlen maradt. A bűnszervezet 2019 novembere és 2020 júliusa között legkevesebb nyolc alkalommal – alkalmanként 12-38 kg mennyiségben – szállított marihuánát, egyszer Németországba, hétszer pedig Magyarországra.

A vádlottak elfogására és a mintegy bruttó 45 kilogramm tömegű, kiszárított, szállításra előkészített marihuána lefoglalására a spanyol hatóságok jogsegély útján történő bevonásával, a spanyolországi marihuána ültetvényen került sor. Az öt vádlott közül hárman európai elfogatóparancs alapján hosszabb ideig fogvatartásban voltak, az egyik vádlott pedig jelenleg is egy kábítószerrel visszaélés bűntette miatt kiszabott börtönbüntetését tölti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában