Bíróság előtt

2 órája

Főnökeit késelte meg a magyar kamionos egy osztrák autópálya pihenőjében

Egy autópálya melletti pihenőhelyen támadt főnökeire egy magyar kamionos Ausztriában. A heves vitának késelés lett a vége, amit az idősebb férfi épp, hogy túlélt. A férfi most állt bíróság elé, ahol önvédelemre hivatkozott.

Vaol.hu

Forrás: Krone Zeitung

Fotó: APA/KARIN ZEHETLEITNER

Munkaadójával és annak édesapjával szólalkozott össze egy 56 éves magyar kamionos az A9-esen lévő pihenőhelyen, Deutschfeistritznél márciusban. A dulakodás során a magyar férfi először főnökét, majd annak édesapját szúrta meg többször, az idősebb férfi majdnem belehalt a sérüléseibe. A magyar férfi a Krone Zeitung információi szerint januártól kezdve dolgozott a cégnél. Rendszeresen voltak konfliktusai főnökeivel, mivel nem végezte megfelelően a munkáját, felelőtlenül kezelte a kamiont – mondta Arnulf Rumpold államügyész. A főnökei többek között gázolajlopással is megvádolták a sofőrt. 

Főnökeit késelte meg a magyar kamionos egy osztrák autópálya pihenőjében
Főnökeit késelte meg a magyar kamionos egy osztrák autópálya pihenőjében
Forrás: Shutterstock

Márciusban a vállalkozók Magyarországról utaztak Ausztriába, hogy beszéljenek munkavállalójukkal. Mivel a zeltwegi találkozási ponton túl sötét volt ahhoz, hogy felmérjék a kamionban keletkezett károkat, végül a deutschfeistritz pihenőnél álltak meg, ahol eszkalálódott a vita. A fiatalabb munkaadó megvizsgálta a kamiont, annak állapota miatt kérdőre vonta a sofőrt, majd heves vita tört ki köztük. Először verekedtek, eközben a magyar kamionsofőr nadrágzsebéből pedig egy kinyitható kés is előkerült, amellyel oldalba szúrta főnökét.

Ezután a kamionos főnöke édesapját vette célba, az idősebb férfit mellkas környékén szúrta meg többször életveszélyes sérüléseket okozva neki. A férfi azonnali intenzív ellátás és sürgősségi műtét nélkül meghalt volna – magyarázta az ügyész. Az idősebb férfi életét végül a korábban megszúrt fia mentette meg, egy zseblámpát vett a kezébe, azzal ütötte a magyar kamionos fejét, amíg az abbahagyta az idős férfi bántalmazását - olvasható a Krone Zeitung cikkében.

A magyar kamionos állítása szerint nem akart ölni

A támadó végül a kamionnal menekült el, melynek sérülései miatt kérdőre vonták. Messze nem jutott, nem sokkal később mindenféle ellenállás nélkül tartóztatták le. A bíróságon nem tagadta tettét, viszont azt mondta, ölni nem akart.

- Ha meg akartam volna ölni őket, megtettem volna, és nyakon szúrtam volna – mondta a háromgyermekes apa. A kamionban egyébként az egyik fia mindig vele volt - még a bűncselekmény napján is -, mert születése óta mozgássérült. - Megvédtem a becsületemet, a pénzemet és a fiamat – mondta a magyar kamionos és azt állítja, hogy a vállalkozók még mindig tartoztak neki, valamint jogtalanul vádolták meg őt a teherautó megrongálásáért és a lopásért. Támadásait önvédelemnek tekinti. Amikor Erik Nauta tanácsvezető bíró többször megkérdezte tőle, hogy nem gondolja-e, hogy megölhette volna a férfiakat, a kamionos hangsúlyozta, hogy „nem igazi késről van szó”, és az ifjabb főnök „olyan kövér volt”, hogy a kis késével alig sebesíthette meg. A fiatal vállalkozó a tanúk padján nagyon eltérően nyilatkozott: - Életemben nem éreztem ekkora fájdalmat, amikor újra fel tudtam állni, azonnal apámhoz rohantam, akit a vádlott szintén megszúrt. A bíróságon nem állta meg a helyét az önvédelem, a férfit mindkét esetben gyilkossági kísérlet miatt bűnösnek találták és 20 év börtönbüntetésre ítélték, de az ítélet nem jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában