Vesztegetés

2 órája

Jogerős ítélet született a vesztegetést elfogadó vasi orvos ügyében - Szorult helyzetben lévő embereket használt ki

A Győri Fellebbviteli Főügyészség közleményt juttatott el lapunkhoz.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a másodfokú bíróság is bűnösnek találta azt az orvost, aki éveken keresztül vesztegetési pénzt fogadott el. A jogerős ítélet szerint a vádlott egy Vas vármegyei kórházban dolgozott főorvosként. 2013 márciusától 2022 októberéig egyes betegek hozzátartozóitól a kórháznak hivatalosan fizetett ápolási díjon felül pénzt kért azért, hogy az állandó ellátásra szoruló beteg tovább maradhasson az osztályán. A vádlott a rokonoktól összesen 4.053.707 Ft-ot kapott - tájékoztatta portálunkat közleményében a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

Ahogy arról márciusban beszámoltunk, a Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 23 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre, 6 év orvosi foglalkozástól eltiltásra, 3.000.000 forint pénzbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A kapott jogtalan előnyre vagyonelkobzást rendelt el. 

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla a mai napon kihirdetett határozatában egyetértett a fellebbviteli főügyészség álláspontjával, a vádlott bűnös, idősebb korára figyelemmel azonban a büntetését nem súlyosította.

Előzmények:

A vádirat szerint a vezető beosztású orvos vádlott 2013 márciusa és 2022 októbere közötti időszakban az irányítása alatt lévő osztályon kezelt betegek hozzátartozóitól az egészségügyi ellátásért sokszor és ismétlődően jogtalan vagyoni előnyt kért, illetve fogadott el. A tavaly októberi előkészítő ülésen nem tett vallomást a Kemenesaljai Egyesített Kórház I. Krónikus Belgyógyászati Osztályának egykori vezetője.

Orvos a vádlottak padján: dr. Füzi Erzsébet tanácsvezető bíró vezette a tárgyalást
Fotó: Unger Tamás

A vádirat szerint a nő azért kért, illetve fogadott el pénzt rendszeres haszonszerzésre törekedve 23 beteg hozzátartozóitól, hogy az ápoltak kórházi kezelését, fekvőbeteg elhelyezését a celldömölki kórházban általa irányított osztályon biztosítsa. A pénzt rendszerint a kórház orvosi szobájában, de hol irattárában, illetve egy parkolóban vette át, és átutalással is lehetett fizetni neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában