karitász

2017.12.26. 12:59

Hívő romák és a karitász látott vendégül családokat Szombathelyen

Különleges szeretetlakoma színhelye volt szombat délután a székesegyház előtti tér. A roma gyökerű Áldott Kereszt Szeretetszolgálat a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal közösen látott vendégül szükséget szenvedő családokat.

Némethy Mária

A zalalövői Kövesi Csaba 2016-ban hozta létre az Áldott Kereszt Egyesületet és Szeretetszolgálatot. Családjuk 300 évre tudja visszavezetni eredetét.

- Hétköznapi zalai emberek vagyunk, hívő katolikusok – mondta el magukról. – A bátyám a cigány önkormányzat alelnöke volt, én meg az egyesület létrehozását álmodtam meg. Ötször jártunk már a Vatikánban, tavaly november 14-én Ferenc pápa is fogadott bennünket. A látogatáskor ígéretet tettünk arra, hogy a Szombathelyi Egyházmegye szükséget szenvedő családjait egy adventi szeretet agapén vendégül látjuk. Ezt sikerült most megvalósítani.

Az egyházmegye szívében, a székesegyház előtti téren zajlott a rendezvény. A bográcsokban jófajta húsos ételek illata fogadta a népes vendégsereget, úgy 500 főt. A szeretetszolgálat karcagi csapata például birkapörköltet főzött, a karitászosok finom teát kínáltak mindenkinek.

Egy hatalmas sátorban dr. Székely János megyés püspök köszöntötte elsőként az agapé résztvevőit.

- Adni jó, jobb mint kapni, s a cigányság is adni akar, megtapasztalni ezt a felemelő érzést. Úgy, ahogyan az őskeresztények tették, most ők is vendégül látják az elesetteket a karitásszal együtt – hangsúlyozta a püspök, aki körülöttünk élő emberek sorsának rövid ismertetésével hívta fel a figyelmet arra: a tőlünk karnyújtásnyira élők nyomorát észre kell vennünk, nem mehetünk el mellettük közönyösen, különösen a szegényeket mindig felkaroló Szent Márton egyházmegyéjében nem.

Ezt a gondolatsort folytatta köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is.

- Szent Márton városában az ő szegényeket felkarolószellemisége hatja át a szociális ellátást. Néhány éve elértük, hogy a közétkeztetésben naponta 5200 ebéddel segítünk, 520 a naponta kiosztott – köztük házhoz is szállított – szociális ételadag. Jó érzés karácsony közeledtével arra gondolni: ebben a városban napi étel nélkül nem laknak emberek, a jelentkező rászorulókról gondoskodni tudunk.

Az adventi szeretetlakomához hangulatos műsort szervezett az egyházmegyei karitász. A karácsonyi ráhangolódás zenés áhitatát főtisztelendő Orsós Zoltán vezette, ő később Ady egyik szép versét is elmondta, Horváth József pápai prelátus, karitász lelkésztől pedig Gárdonyi Géza karácsonyi történetét hallottuk. A műsor gerincét a nardaiak adták: felléptek a tamburások, a faluban élő gyerekek betlehemes műsort, az apróságok énekeket adtak elő. A műsor végén a megyeszékhely Petőfi-telepén élő énekkarosok karácsonyi dalait hallhatta a közönség.

Dr. Székely János megyés püspöktől, Tuczainé Régvári Mariettától, az egyházmegyei karitász igazgatójától és Kövesi Csabától, az Áldott Kereszt Szeretetszolgálat elnökétől is azt hallottuk: lesz folytatás, jövőre is megrendezik az adventi szeretet agapét Szombathelyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában