kijáró

2020.10.12. 11:30

Rettegés másképp – Elméleti síkra terelődik a borzongató hagyomány

Ebben az évben „egy kicsit másképp” ünnepli az immár hagyományossá vált Szellemek éjszakáját az orfalui Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület és a Magyarországi Szlovének Szövetsége.

Tersztyánszky Krisztina

20191101 szellemtúra Orfalu Szendi Péter Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

Október 20-án 14.30-tól a rábavidéki és a muravidéki szlovén népi hiedelemvilágról tartanak beszélgetést a Szlovének Házában. A programban közreműködik Jelka Psajd néprajzkutató és Holecz Károly, a Szellemek éjszakája ötletgazdája. A beszélgetés mellett levetítik az orfalui Szellemek éjszakájáról készült filmet. Az orfalui sötét erdőn keresztül tett három kilométeres októberi sétára, a szellemek útjára először valamikor az évtized elején hívták a vállalkozó szelleműeket. A szlovén tájháztól sötétedés után induló séta során jelmezbe öltözött boszorkányok, ördögök, garabonciások, lidércek riogatták a rettenthetetlen túrázókat. Aki épségben megúszta, arra visszatérve vidám szórakoztató programok vártak. Az októberi borzongás tulajdonképpen a helyi népi hagyományok továbbéltetése. Az erdőkkel tarkított, szórvány­település-szerkezetű faluban az emberek mindennapjaihoz tartozott, hogy ha rájuk esteledett, a sötét erdőn keresztül kellett hazamenniük. A helyi szlovén nyelvű kultúrának fontos része, hogy elődeik milyen képzeletbeli lényekkel népesítették be a körülöttük lévő világot.

20191101 szellemtúra Orfalu Szendi Péter Vas Népe

Tavaly egy határon átnyúló program keretében újabb ijesztő álarcokkal és jelmezekkel bővült a szervezők kelléktára, és egy szabadulószobát is létrehoztak az idelátogatók számára. Idén kényszerűségből elméleti síkra terelődik a borzongató hagyomány, ám a filmet megtekintve bizonyára beleélhetik majd magukat a nézők az orfalui éjszaka hangulatába. TK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában