2021.03.01. 11:30
A sonka és a méz mellett a tavaszi virágokat is keresték a Vas megyei piacokon
Bár a hétvégére beköszöntött a hűvösebb időjárás, egyes helyeken még a szél is tombolt, ez nem riasztotta vissza a Vas megyei piacozókat. Szombat reggel buzgón válogattak a kőszegi és a rábapatyi termelői piacon.
20210227 Piaci körkép, Desits Zoltán hentes, Rábapaty, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor
Stumpfel Lajos gencsapáti kereskedő és neje savanyúságokat, lekvárokat, diót, süteményeket és virágokat árult szombaton a kőszegi piacon. Lajos elmondta, hogy mostanában portékáik közül a savanyúságok és a lekvárok a legkelendőbbek, de egyre többen érdeklődnek már virágaik iránt is. A házaspár ezúttal a szezon slágereit, primulát, jácintot és nárciszt kínált, valamint évelőkből összeállított vegyes tálakat, melyeket előszeretettel vásárolnak temetői díszként. Megjegyezte, a primula szabad földbe ültetve évekig megmarad, azonban arra ügyelni kell, hogy a nemesített fajta mellé ne kerüljön a vadon növő, sárga színű változat, ugyanis az könnyen átporozza a színes virágokat. Mint mondja, a diót jelenleg nem igazán keresik náluk a vásárlók. Ellenben a savanyú káposzta szezonális termék, így nagy rá most a kereslet – a vödröt ajándékba adja mellé a kereskedő. Lajos elmondta, az otthoni gazdaságban már készülnek a palántázásra, a közelmúltban vetették el a zöldségek magjait.
Kovács Antalné egy nagyobb bevásárlást ejtett meg a piacon. Katitól megtudtuk, hogy heti egyszer jár vásárolni és akkor is inkább a termelői piacra, ugyanis gyógyíthatatlan beteg férje miatt átálltak a teljesen természetes táplálkozásra. A rutinos piacozó már tudja, kik azok az árusok, akik nem viszonteladóktól szerzik be árujukat, hanem maguk állítják elő azt. Leginkább kedvenc méhészéhez jár szívesen, termékeire különösen esküszik.
A Rábapatyi Termelői Piacon Desits Zoltán hétről hétre kint van szebbnél szebb hentesáruival. Megvan már a jól bejáratott vendégköre, jó ismerősként, nyájasan köszönti minden egyes vásárlóját. Jegyzi, ki mit szokott venni és már adja is ki neki pultjából, mely roskadásig van pakolva a füstölt finomságokkal.
Piaci körkép (Kőszeg, Rábapaty)
Konyher Tivadar egészen a Ság-hegy lankáiról viszi portékáit a piacra. Diplomás gyógynövény-technológusként és egykori halőrként betéve ismeri a természet lassan már-már elfeledett kincseit, a gyógynövényeket. Ezeket szárítva, teaként kínálja vásárlóinak. De foglalkozik gyümölcs- és zöldségaszalással, valamint lekvárfőzéssel is. Nagy szenvedélye a csili- és habanerotermesztés, paprikáit őrlemény formájában árulja.
PIACI JELENTÉS
Savanyú káposzta/kg/ (árak forintban) 1000
Csalamádé/kg 1000
Tojás/db/ 35–42
Fokhagyma/kg 1800
Lila hagyma/kg 400
Sárgarépa/kg 250–350
Krumpli/kg 150–250
Újkrumpli/kg 350
Alma/kg 540
Primula/db 350
Nárcisz/db 500
Méz/kg 1500–3000
Lekvár/üveg 850–1700
Hurka/kg 1200
Disznósajt/kg 1800
Sütőkolbász/kg 1600
Sonka/kg 2700
Szalonnafélék/kg 2600–2900
Színkaraj/kg 3200
Tarja/kg 2700
Csülök/kg 1800
Kiemelt képünkön: Desits Zoltán, ahogy minden hétvégén, úgy ezúttal is eladásra kínálta hentesáruit Rábapatyon – ezekre mindig nagy a kereslet