2021.08.19. 07:00
Megkóstoltuk az ország tortáját – fotók
Az idén a Napraforgó lett Magyarország tortája. Az ünnepen már kóstolhatjuk.
Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor
Fodor Sándor fővárosi cukrász alkotásáról Mészáros Gábort, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagját kérdeztük, aki idén ugyan nem vett részt a zsűrizésben, de miután szombathelyi cukrászdájában háromszáz Napraforgót már megsütöttek a 20-ai hétvégére, van véleménye a tortáról. Először is az, hogy nagyon finom, jól harmonizálnak benne az édes és savanykás ízek, textúrájában megtalálható a manapság szinte kötelező puha, krémes, ropogós hármas, általában véve pedig egy francia stílusú desszert. Legalább ilyen fontos, hogy fizikailag és árát tekintve is elérhető alapanyagból készüljön, hogy az összes cukrászdában előállítható legyen. Az ipartestület előre fel is veszi a kapcsolatot a beszállítókkal, hogy például jelen esetben legyen elég elérhető vilmoskörte a piacon.
Szombathelyen is megsütötték az idei ország tortáját
A Napraforgó receptje csak később lesz nyilvános, persze, az ország tortájára még egy cukrásznak is legalább öt-hat órát kell szánni, de megéri a fáradságot, megkóstoltuk. Igazán megédesíthetjük vele az ünnepet: több cukrászdában kínálják.
Kiemelt képünkön: Kívül-belül harmonikus a Napraforgó