2022.07.25. 14:01
Vasi variációk lángosra - A Vadásán Lenke néni receptjét örökítik, a gersekaráti tónál Erika süt
Arról szólnak a hírek, hogy a Balatonnál elszállt a lángos ára – megnéztük, mi a helyzet Vas megyében. Két népszerű tavi strandon szereztünk tapasztalatokat: ezek szerint jöhet a gyorsételeknek bármilyen új trendje, a fő-fő kedvenc a lángos maradt.
Szántai-Grünczeisz Vanda a kisfiával és Gomán Árpád egy jellegzetes strand-ebéddel
Forrás: Unger Tamás
A Vadásán a parkolóban külön tábla mutatja mosolygófejjel, nyíllal, hogy „már csak 150 lépés a strand és a büfé” az egyik parton. A másikon, az út menti üzletsoron és a közvetlenül a parton álló büfében is sütnek lángost délutánonként. A sima fokhagymással és a tejfölössel a sajtos-tejfölös vetekszik az első helyért, de kérhető hozzá lila hagyma és kolbász vagy bacon feltétként. Az árak 700 forintnál kezdődnek, és a gazdagodó tartalommal arányosan 900–1100–1350 forintra emelkednek, a feltét plusz 300 forint.
A büfét az üzemeltetője hat éve vette át egy bizonyos Lenke nénitől, aki harminc évig sütötte itt a lángost, és a receptet is átadta, így itt évtizedek óta ugyanazzal a finom lángosélménnyel találkozhatnak a látogatók. Kezdésnek begyúrnak két adagot, amiből 34 lángos lesz, és ha elfogy, új tésztát dagasztanak, így, ha kell, van friss lángos napszálltáig. Amíg ott beszélgetünk, minden rendelés lángosról szól, sajtos-tejfölös verzióból visznek el hármat; Lenke néni receptje a jövőnek dolgozik. Közvetlenül a tóparton sajttal, sonkával töltött lángost is készítenek. Van persze többféle strandétel a kínálatban, de a népszerűségi listát a lángos vezeti. Ráadásul egy táblára itt azt írták ki: „Wifi nincs, beszélgessetek!”
A gersekaráti tónál ugyancsak a lángos a sláger, a családi büfét üzemeltető Gomán Árpád úgy fogalmaz: „örök divat.” Ki lehetne találni sokféle újdonságot, de azt mondja, nem akarnak különleges feltéteket rakni rá, mert időben is lassabban készülne el, és drágábban is kellene adni, ami nem lenne jó a strandközönségnek. Az emberek szeretik a hagyományt, de drága az alapanyag, a lángosvariációk itt 750, 800, 850, 900 forintba kerülnek.
Gomán Árpád felesége, Erika dagasztja mindennap a tésztát, három kilogramm lisztet dolgoz bele egy adagba, ha elfogy, akkor új tésztát készít, vagyis naponta háromszor-négyszer dagaszt.
Száz-százötven lángos fogy el egy nap, forgalomtól függően (például hamburgerből mindig kevesebb).
Ha valaki meglát egy ilyen büfét, elsősorban a lángos jut eszébe. Még mindig ez a sláger a strandételek között – persze fogy a sült hekk, a hotdog és a hamburger, és többnyire nem hiányzik ma már a kínálatból a gírosz és hasábburgonya
sem.
– A mai gyerekek is nagyon szeretik a lángost, azt tapasztalom, hogy leginkább a sajtos-tejfölöset majszolják szívesen – mondja Gomán Árpád, aztán fut a dolgára, mert sorban állnak a vendégek a pultnál.