Ünnep

2023.08.20. 10:28

Körmendi Napok - Aki megnyitotta előttünk az élet kapuját - Szent István királyra emlékeztek

Szent István napjának előestéjén- augusztus 19-én - történelmi bemutatókkal, csatajelenettel, csónakfelvonulással, tűzijátékkal, koncertekkel és nemzetközi néptáncgálával ünnepelték az államalapítást Körmenden.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A Batthyány-kastély kertjében a kora esti órákban hagyományőrző csapatok idézték fel a körmendi csatát, amely 1664. július 26-27-én zajlott a város határában, majd a Rába-parton folytatódott a program. Az este nyolc órai harangszó, a galambröptetés és a Himnusz hangjai után - ahogy hosszú évek óta mindig - , most is Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, köztük a szlovén és cseh testvérvárosok delegációit. 

Bebes István, Körmend polgármestere ünnepi beszédében Szent István király Imre herceghez írt intelmeiből idézett: -Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel. Mert az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak. Aki atyjával szemben áll, Isten ellenségének áll. Az engedetlenség valójában pestis az egész királyságban - mondta, majd hozzátette: az államalapítás óta a magyarság a legnehezebb megpróbáltatásokat is túlélte, mert a fiak követték atyáikat.
- Eljöttünk ide a Rába-partjára, hogy ünnepeljük azokat, akik előttünk jártak az úton, és annyi balszerencse és viszály után életük munkájával és szeretetükkel megújították városunkat, hazánkat és a magyar nemzetet. Nem utolsósorban azért is jöttünk, hogy erőt merítsünk, lelkesedjünk, hiszen a sikeres múltra érdemes büszkének lennünk - fűzte hozzá a városvezető, majd Szabó Magda István királyról írt szavait hangsúlyozta: -Te vagy legendáink legnagyobbika, István, szent király, aki megnyitottad előttünk az élet kapuját. Amit te tettél, valóban az ég csodája volt, hitet adtál, jövendőt. 
A polgármester zárásként a közelmúlt nehézségeiről szólt, egyúttal köszönetet mondott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Katasztrófavédelem, a Vasivíz Zrt. szakembereinek,  az önkormányzat munkatársainak, valamint a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik az árvíz elleni védekezésben közös erővel sikeresen helyt álltak.
Csónakon érkezett az új kenyér, amelyet Kiss László esperes-plébános áldott meg, és Bebes István polgármester kínált körbe a jelenlévőknek. Ezután civil szervezetek, cégek képviselői vonultak le feldíszített, kivilágított vízi járműveikkel a Rábán, majd következett a tűzijáték, amely idén jubilált, hiszen éppen hatvanadik alkalommal tartották meg Körmenden. Évfordulós volt a Körmendi Napok is, a város nagyrendezvénye huszadik születésnapját ünnepelte.
Az események sora a Szabadság téren a helyi kötődésű Soulwave zenekar koncertjével és a Kelemen Kabátban fellépésével zárult. A Batthyány-kastély udvara a hagyományos nemzetközi néptáncgálának adott helyet, amelyet a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes szervezett. Az oldalkertben a hagyományőrző csapatok tábori életébe lehetett bepillantani, ott a Batthyány Lovas Bandérium volt a házigazda.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában