Ma folytatódik

2023.08.26. 07:00

Körülnéztünk a karneválon - Ez történt pénteken, mega galériákkal

Színek, formák, illatok kavalkádját láttuk pénteken az Öreg Város Vásárában, a Történelmi Témaparkban a római légiókkal és katonai hagyományőrzőkkel találkoztunk, a Művészetek utcájában a lelkünk szépségekkel töltődött.

Vaol.hu

Pezseg a vásár 

Kézműves ékszerek, kerámiák, fonott kosarak, kézzel faragott tárgyak, egyedi textilek és megannyi kincs – minden évben ugyanolyan (talán még az árusok helyére is emlékszünk), mégis újra és újra látni és érezni kell: beleszippantani a levendulás szappanba, végigsimítani a festett bögre pöttyein, egy pillanatra – gondolatban – újra gyereknek lenni a sok fakardot látva. Kellemesen nyüzsgő volt a forgalom péntek reggel az Öreg Város Vásárban. A négyéves Bianka édesanyjával – római öltözetben – járta végig a standokat. 

Minden évben eljönnek, nagyon szeretik a fesztivált, amely az idén két újdonságot biztosan tartogat számukra: a Vépen élő kislány idén először öltött jelmezt, és most először maradnak a felvonulásra is. A légiósok egy kisebb csapata vonul végig a Fő téren – előkerülnek a telefonok, a gyerekek tapsolnak, valaki hangosan megjegyzi: hogyan lehet ezt bírni ilyen melegben? Ha árnyékot sokat nem is, de szomjoltót és éhségűző finomságokat mindenki találhat(ott) kedvére valót.

Ahol a lélek töltődik 

Ha valaki néhány percnyi nyugalomra vágyna a forgatagban, annak érdemes betérnie a Művészetek utcájába. Itt nemcsak szebbnél szebb kézműves portékákból válogathatnak az érdeklődők, de magukkal az alkotókkal is találkozhatnak.

Tárczy Orsolya például saját vászonra feszített festményeivel és egyéb apró termékekkel – többek között medállal, fülbevalóval, könyvjelzővel – várja az érdeklődőket. Aki szeretné, az élményfestést is kipróbálhatja a standjánál – azt ígérte: 10– 15 perc, és kész is a mű. 

Seregek a témaparkban

A Történelmi Témaparkban a római légiók seregszemléjével kezdődtek pénteken a hagyományőrzők programjai. Az antikvitás örökségét hozták a mai Szombathelyre. – A 18. századtól létezett egy hagyomány, amely Szombathely város alapítását Krisztus után 43-ra tette. 1943-ban ünnepelte a város születésének 1900. évfordulóját. Az idén az 1980. esztendőben vagyunk – emlékeztetett bevezetőjében dr. Katona Attila történész. Négy évszázad római harcászatából a felszereléseket ismerhettük meg a zenére bevonuló csapatokat nézve. 

– Ave milites, ave Savaria! – dr. Nemény András polgármester üdvözölte Róma katonáit és a lelátókon Savaria népét. A Gayer park kalandjai Rumi László és csapata tegnap különleges „némajátékkal” érkezett a Kalandvárba (a Gayer parkba). A fehérre mázolt arcú komédiások kizárólag mozdulatokkal, arcjátékkal irányították, vonták be a közönséget, szokás szerint kicsiket és nagyokat. Közben pedig azt érezhettük, hogy nemcsak a játéknak vagyunk részesei, hanem a játék születésének is. 

Az előadásnak része a komédiások fölbukkanása, a helykeresés – Rumi László gólyalábas partnere Erdei Gergő –, hogy a lehető legalkalmasabb helyen nőhessen ki a földből (a Gayer park fái között) a világfa. Egyszerű és szép. A csúcson ágaskodik finom egyensúlyban a Nap és a Hold.

Fellobbantak a fáklyák lángjai

Idén első alkalommal nem Claudius császár vezette a menetet, hanem úgynevezett – a csatából győztesen hazatérő - triumfus diadalmenet.

A menetben láthattuk a babérkoszorút viselő császárt, majd a legiok felvonulása következett. A farkaskucsmás katonák mögött a tógát viselő városvezetők vonultak, a sort dr. Balázsy Péter megyei jegyző zárta.

A jelmezes menetben feltűnt még Kleopátra, képviseltette magát a plebejus és a későbbi korok hagyományőrzői, köztük pónilovas fogatot kísérő huszárokkal, matrózokkal és velocipédesekkel.

 

Karnevál bora: kőszegi pince viselheti a címet 

 Huszadik alkalommal kapcsolódott borverseny a Savaria Történelmi Karneválhoz: pénteken délután a Fórum színpadon vehették át a legjobbaknak járó oklevelet a pincészetek képviselői.

Látványsütés, ínycsiklandó illatok

Mit és mennyiért ehetünk, ihatunk a Savaria Történelmi Karneválon? Körbejártuk Szombathely belvárosában a standokat péntek délután.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában