2024.02.10. 14:09
Hagyományőrző disznóvágást tartottak Gencsapátiban - rotyogott a toros káposzta kondérban
Hagyományőrző disznóvágást rendeztek ma a Gencsapáti Művelődési Ház udvarán, az alapanyagok feldolgozása, az ételkészítés és –kóstoltatás zajlik, majd délután zenés-táncos farsangbúcsúztató mulatság.
Fotó: Unger Tamás
Varga Albin fő szervező, a művelődési ház és a gencsapáti hagyományőrzők vezetője elmondta:
- Korábban a közösségi disznóvágás adventben volt a néptáncegyüttesekkel, majd a lukácsházi pincés-kemencés napokra alakult meg a Kanász csapat (hagyományőrzőkből, az idősek klubjából, a Mozdulj, Gencsapáti! résztvevőiből, a borbarát hölgyekből), és ezt megerősítve további résztvevőkkel hoztuk létre most ezt a disznótort a művelődési ház udvarán.
Több száz ember látogat ide a nap során, hoznak egy-egy üveg pálinkát vagy egy kis pogácsát, süteményt, az idősek klubja csapata számlálhatatlan rúd rétest sütött az alkalomra – az édes és sós variációk között volt extrának magyaros, szalonnás, sós krumplis is.
Mindenféle étel készült: pirított máj, böllér máj, toros káposzta, körömpörkölt, velős kenyér, rántott és sült hús, hurka, sokan szerették a bürkét rágcsálni sóval. Mindent megettek, csak a füstre hagytak sonkákat, azokat több kisebb részben elteszik, és további közösségi rendezvényeken szervírozzák. Például a Szentkúti esték programsorozatban érkező zenekaroknak vendéglátással szoktak kedveskedni - helyi étel-különlegességekkel, vagy a bormustrán a borbarát hölgyek és a Kanászok közös rendezésében jó lakomát is csapnak a jó borok mellé.
A disznótor után művelődési házban már délután 4 órától megkezdődik ma a farsangbúcsúztató mulatság, lesz népzene és a tánc gyerekek, családok számára – a Zsivány zenekar egész nap itt húzza, és a rendezvény szokásosan hosszú esti buliba torkollik.