Kadétok csapatban

2024.04.25. 07:00

Kadét Program: a Premontrei gimnázium sikeresen pályázott - honvédelmi instruktort kérdeztünk

A Premontrei Gimnázium sikeresen pályázott a Honvédelmi Sportszövetség által kiírt, a Kadét Programban megvalósuló, szabadidős honvédelmi nevelést szolgáló programokra, amelyekről Farkas Attila intézményi honvédelmi instruktort kérdeztük.

Vaol.hu

Megtanulnak küzdeni, együtt gondolkodni, egymást segíteni

Fotó: VN

Mivel a Honvédelmi Sportszövetség alapfeladatának tekinti a köznevelési intézményekben folyó honvédelmi nevelés ösztönzését, kiemelten támogat minden olyan tematikus eseményt, élmény- és közösségépítő programot, amelyek biztosítják a komplex pályaorientációt – tudtuk meg Farkas Attilától, aki azt is elmondta: 

– A gimnázium által szervezett programok elsődleges célja a honvédelmi nevelés, a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, valamint az ehhez kapcsolódó értékek közvetítése a társszervek segítségével. Január és április között karatebemutatón, laktanya-látogatáson, tematikus túrán és többtusaversenyen vettek részt a honvédelemi és hazafias nevelés iránt érdeklődő tanulók. 

Az intézmény tornatermében megtartott kyokushin karatebemutatón diákjaink hallhattak az alaptechnikáról, formagyakorlatról, küzdelemről, önvédelemről. Ezután párokat alakítva gyakorlati feladatokat hajtottak végre, majd párhuzamot vontak a küzdősport és a katonai közelharc egyezőségében és eltéréseiben. Következő programként a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tematikus napját tekintettük meg. Félórás váltásokkal más-más helyszínen különböző elméleti és gyakorlati bemutatókat láthattak a tanulók; többek között harcászati számítógépes szimulációs programot és a hozzá tartozó eszközöket. 

Megnézhették a telephelyen tárolt legkülönfélébb harckocsikat (köztük volt a szovjet T–72, a BTR–80, a Gidrán, a PZH–2000, a Leopard A2 és a legkorszerűbb A7), ezeken kívül a kézi technikai, rádió- és híradási eszközöket. A honvédelmi instruktor arról is beszámolt, hogy márciusban a Dunántúl legmagasabb pontján lévő Írott-kő kilátóhoz túráztak. A természetjárás közben, a lakott területeknél nagyobb távolságot kihasználva a tanulóknak a túlélési ismereteket, a tájékozódást, tereptani tudásukat kellett alkalmazni. A csoportosan mozgó diákok élesben próbálhatták ki a víznyerési módszereket, emellett élelemszerzés, rejtőzködés és menedéképítés részfeladatokat oldottak meg időre. Így az erőpróba a tanórai ismeretek gyakorlatba ültetésével párosult. 

– Püspökmolnáriban a falu határában található lőtéren többtusaversenyen vettek részt diákjaink április 19-én. Az épített akadályokkal teli versenypálya teljesítése után lövészetben, majd gránátdobásban is megmérették magukat; az elért eredmények alapján alakult ki a dobogó sorrendje – idézte fel Farkas Attila. 

Hozzátette: – Tekintettel arra, hogy a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megvalósuló kirándulások közül ez volt az utolsó ebben a tanévben, átadtuk a Tatai-tó körüli futás, és az Írott-kő túrán menedéképítés során legügyesebb csapat díjait is. Farkas Attila, összegezve az elmondottakat, úgy fogalmazott: ű

– A kirándulások a tantárgyi motiváció mellett közösségépítő jellegűek voltak, valamint az egészséges életmód egyes elemeit és a sport eszközeit összekapcsolva aktív időtöltést valósítottak meg. A programok arra tanították a tanulóinkat, miként kell küzdeni, gondolkodni, egymást segíteni csapatként. Mindebből valószínűleg az élet többi területén is profitálni tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában